Hoppa över navigation

DN skriver om hur Obama utsätts för högerhat. Det låter ju onekligen spännande. Men det handlar snarare om perspektiv. För oss i Europa är även Obama väääääldigt höger. Nåja, jag kan i vart fall ha stor förståelse för varför folk blir upprörda av att Obama skall hålla ett tal, som sänds till alla offentliga skolor i USA. Hade det varit okej om Reinfeldt gjort detsamma i Sverige? Eller om Göran Persson gjorde det? Eller ännu värre, Mona Sahlin? Nej, självklart inte. Förmodligen hade det blivit enorm uppståndelse och kritik om något liknande skett i Sverige. Och det där med personkulter och liknande skulle även börja diskuteras här. Notera hur man i DN använder formuleringen att Obama ”bara” skall prata till alla offentliga skolor. Sällan ser man media försöka nedspela något så stort övergrepp… jo förresten, så länge det handlar om vänsterextremis… förlåt, aktivister skall det vara. Och så Obama såklart, trots att han är höger.

Annonser

10 Comments

 1. Jag kan verkligen inte förstå din, eller GOP’s, upprördhet över att landets högste ledare i en ekonomisk kris uppmanar landets elever att sköta pluggandet och att ta ansvar!!!!!!!!!!! Att detta bara är GOP-taktik för att svartmåla Obama tycker jag är rätt tydligt, precis som med de patetiska rasist-beskyllningarna. Och med tanke på vilka underpresterare Sveriges elever är akademiskt skulle det ju vara alldeles utmärkt om Reinfeldt håll ett tal till Sveriges alla skol-elever, tycker jag. Hur kan man misstolka en uppmaning till barn att skriva ett brev med förslag på hur man kan förbättra saker & ting med PERSONKULT… ja GOP-taktik som sagt! När GWB höll alla dessa tal till militären (MÅNGA!), var det någon som beskyllde HONOM för att typ skapa en militärdiktatur?

 2. edit: eh, OK, det var nog trots allt några som beskyllde honom för att just militarisera samhället. Fel av mig.

 3. Alltid lika roligt när idioter i USA skiter ner sig innan Obama ens gjort eller sagt något. Bush har suttit i skolor och läst berättelser för barn… Ingen klagade då. fast han var ju vit och sten dum i huvudet förståss. Då är det ok.

 4. Det första Obama gjorde när han tillträdde var att kräva att Sverige skulle ge asyl till en stor del av de ”illegala kombatanter” som suttit på Guantanamo. Han ville inte ha dem i USA med hänvisning till säkerhetsskäl, svenska kvinnors säkerhet är dock inget Obama bryr sig om.

 5. Menar du, typ, som när DN försöker beskylla vänsterextremister för bränderna i Södertälje?
  Trots att SÄPO, polisen och företrädaren för Svenska Handels är inne på andra spår.

  DN är en öppet liberal tidning, har du helt missat det?

 6. Många, sejer man, ønskar se Obama misslyckas i sitt tal til Kongressen på onsdag 9. sept, då han skall øvertala skeptiker till den ‘reform’ inom vård och sjukhusinlegning..
  Tyverr har Obama sjelv inte VELAT argumentera før grunderna till denna ‘reforms’ nødvendighet..
  Han sade vid et anfall tilfellen i våras att republikanerna sto i vegen før slik lagbildning, och borde komma ur vegen—o.dyl.
  Som påpekat av Ch.Krauthammer, Jim deMint, Newt Gingrich och David Ignatius, bl.a., er Obama sjelv orsaken till hans fallande stjerna..
  Många i USA hade sett at detta komplexa tema(helsa) hållit en nivå, der man hade utbyte om åsikter før att få i kapp helsoutgifterna + sterka dom få som inte har någon førsekring alls..
  Tyverr er Obama enbart en produkt av Chicago, der førbindelser ger makt, men ingen erfarenhet el. empati att styra efter..
  Obama er enbart en svindlare och en galjonsfigur på den demokratiska skutan!! Stackars Amerika som måste dras med denna figur til 2010…om han inte avsetts i ‘impeachment’ innan dess!

 7. Å andra sidan har vi i Sverige ingen tradition alls av att statsminister, kung eller ens ärkebiskop håller tv-tal, och retoriken i riksdagen är normalt storartat tråkig. I staterna är det etablerad sed att presidenten håller tal till nationen på prime time inte bara vid ”State of the Union”-talet utan också vid olika slags allvarliga händelser. Och amerikaner är uppfostrade med att man ska visa respekt för presidenten på ett plan bortom partiskillnader. Det sticker verkligen i ögonen att frågan om presidentens tal har blåsts upp till den grad, det är ett kvitto på den misstänksamhet som har piskats upp, som hänger i sedan valkampanjen för ett år sedan.

 8. Svenska politiker besöker ofta skolor och talar inför eleverna. Senast igår var det ett reportage på SVT där Reinfeldt sågs besöka en skola med skrikande och upphetsade elever.

 9. Men herregud, han startar iallfall inget jävla krig!

 10. Det var värst var folk blir putta. Nej, jag tycker inte att Obama skall hålla tal till alla offentliga skolor. Vill man uppmuntra studenter att prestera bättre är det förmodligen smartare att ta fram en bättre förebild för dem, och som studenterna lättare kan identifiera sig med. Det spelar ingen roll om det är Obama, Bush, Clinton, Reinfeldt, Sahlin eller Palme som pratar, det är principen.
  Om sedan Obama håller tal för militären är något annat eftersom han ju är överbefälhavare.
  Har väldigt svårt för att en del kommentatorer drar förhastade slutsatser utifrån ovanstående text. Vad GOP, folk i Södertälje och att starta krig har med det hela att göra får stå för respektive kommentator. Det tror jag snarare belyser min poäng än framhäver deras egen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: