Hoppa över navigation

Det spelar ingen roll hur många gånger man presenterar samma politik, den är fortfarande dålig. Idag gäller det socialdemokraterna, som trots sitt historiska nederlag i valet 2006 ännu inte orkat tänka nytt. Fortfarande är det höjda skatter och mer bidrag till folket som gäller. Det blir man ganska trött på. Ett land, som har världens (näst) högsta skattetryck skall inte behöva ägna sig åt skattehöjningar. De pengar som finns i systemet är tillräckligt många för att få det att fungera ändå. Och om det inte gör det så bör politikerna istället fundera på var i systemet en helvetes jävla massa pengar tar vägen, utan att det verkar vara till större nytta. Kanske är det dags för svenskarna att få ta större ansvar för sig själva. Tyvärr verkar varken socialistblocket eller alliansen tycka svenskarna vara mogna nog.

Ser vi till dagens presentation av skuggbudgeten så tycker jag den faktiskt inte skiljer sig nämnvärt från den borgerliga. Visst, det är lite mer skattehöjningar och bidrag, som vanligt, men konstigt vore det ju annars om den kom från sossarna. Att lägga skattehöjningar på folk som inte vill vara medlemmar a-kassan tycker jag rent allmänt är förkastligt, på samma sätt som det är förkastligt att nuvarande regeringen vill göra den obligatorisk. Arbetande människor skall själva få välja hur de skall disponera sina pengar, inte tvingas till något, eller få högre skatt för att de hellre vill ha mer frihet.

Det enda bra man kan säga om sossarnas budget, bortsett från att den liknar alliansens i nästan varje område (om det nu är bra), är något bättre satsningar på företagare. Speciellt när det gäller sänkningen av arbetsgivaravgiften. Men det är inte nog! LÅNGT ifrån! Arbetsgivaravgiften och bolagsskatten bör sänkas rejält, inte med några futtiga procent.

I övrigt verkar ingen budget, varken alliansens eller skuggbudgetarna, vara varken kreativa eller nytänkande. Det är samma gamla spår som gäller. Vad gäller skuggbudgeten tror jag faktiskt inte en sekund på att den kommer se likadan ut om socialistblocket får makten vid nästa val. Skuggbudgetar är ju normalt ren show off, där man presenterar sina vildaste drömmar utan att behöva ta ekonomisk ansvar för landet som sådant (och det är ju tragiskt att de i skuggbudgeten inte ens orkar vara nytänkande!). Aldrig blir det så i verkligheten efteråt. Vi har sett det förut med sossarna, och vi har sett det med alliansen. Kvar återstår några smulor av det som faktiskt var idén från början.

Förresten, att det skall löna sig att arbeta verkar sossarna ha glömt bort. Ja just det, det har de aldrig tyckt…

Uppdatering: I E24 sammanfattas det väldigt bra:

Arbetslösa, långtidssjuka, pensionärer och studenter gynnas. Förlorare är löntagarna som går miste om en skattesänkning.

samt

Hon säger att det är svårt att utröna om de som har lägre lön tjänar bäst på alliansens förslag att få skatten sänkt eller om det är bättre för ekonomin att få delav de bidragshöjningar som S föreslår.

Dessutom funderar jag på varför dem med dyra a-kassor, som ofta är S-vänliga förbund, skall bli billigast att vara anslutna till enligt skuggbudgetens modell. Det är ju egentligen inget annat än en smygsubventionering av det socialdemokratiska partiet. Inte särskilt snyggt. A-kassan skall bära sig självt, det är mest rättvist.

Intressant! Mer om , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: