Hoppa över navigation

Statsradion rapporterar att sossarna vill ta bort undantagen i turordningsreglerna för små företag, vilket är lite svårt eftersom miljöpartiet diggar de reglerna:

Regeln om att två personer ska kunna undantas vid uppsägning i företag som har färre än tio anställda måste slopas, sa [Håkan Juholt].

– Där kommer de att få bita i gräset. Det är ett godtycke till arbetsgivaren att plocka bort den man inte tycker ska finnas på arbetsplatsen, så där blir det att bita i gräset, sa Håkan Juholt

Jag håller med. Det man borde göra är att ta bort det för de små företagen, och införa det igen för ALLA företag. Men tillbaka till allvaret, vilken företagssyn utgår man från här egentligen? Varför skulle arbetsgivaren inte få avskeda dem denne inte vill ha på arbetsplatsen? Förmodligen utgår sossarna från att alla företagare är svin och bara utnyttjar sin personal. Tänker man lite längre, så är det snarare tvärtom. Det mest värdefulla företag har är sin personal, och det finns inga företagare som avskedar sina anställda för skojs skull. Men det tror sossarna… som vanligt helt världsfrånvända. 

Det är i allas intresse att företagen fungerar så bra och effektivt som möjligt. Det gör de inte med dagens turordningsregler. Behövs det rationaliseras i strukturen så finns det inget vettigt i varför en som arbetat där i 15 år skall ha mer rätt att stanna än den som varit där i 2 år. Det enda som skall bedöma vem som får gå och vem som får stanna är kompetensen – både fackmannamässigt, men också socialt med de övriga medarbetarna. Att ha kvar de regler vi idag har skapar en felaktig trygghet, och stel arbetsmarknad. Att ha ett arbete, och inte vara sist anställd, är vad som klassas som trygghet i Sverige. I andra länder, däribland Danmark, är det snarare LÄTTHETEN att få ett nytt arbete som är trygghet. I Sverige rasar hela världen ofta samman för folk som blir avskedade och arbetslösa. I andra länder, däribland Danmark, ser de flesta det som en möjlighet att pröva på något nytt och vidga sina vyer.

Men svenskarna är långt nere i sosseträsket… och kommer förmodligen aldrig ut ur det. Tyvärr.

Intressant! Mer om , ,

Annonser

5 Comments

 1. Ja, jag hörde på rix radion om kungen och flera män var för hans yttrandefrihet – och samtidigt då för monarkin – såna ska ju egentligen inte vara värda ett jobb.
  Det är många idioter i Sverige.
  Företagare klart det är 1 viktig sfär i livet – men forskning etc är ju oxå viktigt. Vi kan ju leva av sanningen i framtiden (nu kommer ju nanomaterial snart!).
  Gasellföretagare pratas det om = ser marknaden som Einstein bokstavligen såg sina idéer.

 2. Björn: Nu hoppas jag att du är medveten om att prestations- och arbetsförmågan är många gånger viktigare för arbetsgivaren än vad arbetstagarens privata åsikter är (så länge de inte hindrar denne från att uföra arbetet korrekt).

 3. Det borde vara så – men hur mäter man egentligen. Tex Alpha vågor . Klart.
  Sen idiotism i sig måste vara negativt (ge beteende och åsikter och resultat i sig, förvirrande anda, som INTE ÄR BRA FÖR BEDRIFTEN).
  Jag skulle gå efter ett gränssnitt, 90 grader, ml begåvning/alpha vågor och social anpassning (insikter och mänsklig förmåga beroende på var man mäter).

 4. Man får inte heller glömma att det står luthersk evagelisk tro i grundlagen, su=
  och luther skrev judekritisk bok om att judarna var giriga och roffarmentalitet mm.
  Och man ser empiri även idag.
  Sen staten Israel är även jag kritisk till. Bättre dom får en ö i västindien tex.

 5. Björn: Uppenbart trams och svammel från din sida. Om du skall vara oseriös kan du väl åtminstone anstränga dig lite.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: