Hoppa över navigation

Det är ganska intressant att följa debatten om lukkelovens avskaffande i Danmark. Som det är utformat nu tvingas affärer mer en årsomsättning på över 30 miljoner danska kronor att hålla stängt 31 söndagar om året. Mindre omsättning, och man påverkas inte lika mycket. Detta har skapat miserabla öppetider i Danmark, i vart fall om man är van med det svenska systemet där man kan komma till ICA och handla alla dagar mellan 7 och 23. I Danmark får man vara glad om matbutiken öppnar innan 9 och stänger efter klockan 19 – men då kan du fett glömma att överhuvud taget kunna handla mat på söndagen, samt begränsa ditt inköp till mellan 10 och 14 på lördagen. Som sagt, helt miserabelt!

Att en uppluckring är på väg ser jag som något oerhört positivt! Däremot är jag STARKT emot att det nya förslaget tvingar butiker ha stängt under 13 helgdagar under året. *morr* Så länge det stiftas lagar att staten skall begränsa när affärer får ha öppet så är det en dålig lag. Vill en affärsinnehavare ha öppet 24 timmar om dygnet under alla årets dagar, så varsågod! Håll öppet, by all means! Jag förstår inte ett jota av varför man skall beblanda sig i deras öppettider.

Något som dock är väldigt komiskt är den skrämselpropaganda som börjar komma i samband med denna föreslagna lagändring. I Politiken hävdas det att butiker i förorter kommer att stänga och att invånarna då måste sätta sig på bussen för att handla en liter mjölk. Personligen tror jag inte ett skvatt på detta. I Sverige fungerar det inte så. Där trivs lokala köpmän i förorterna, likväl som inne i stan. Det är inga problem att köpa mjölk eller basvaror i förorten i Sverige. Det kommer det heller inte vara i Danmark. Och här kommer också en form av logisk vurpa. Det är FRIVILLIGT att hålla öppet. Man är inte tvingad att hålla öppet varje söndag om man inte vill. Om konsumenterna drar till en konkurrent, så får man väl ta mig tusan se till att bli bättre än konkurrenten helt enkelt. Det är på tiden att staten slutar lägga sig i människornas köpmönster och låter affärerna själva välja om de skall ha öppet eller stängt, och på vilka tider det sker.

Vi skall väl lägga till att förslaget att underlätta för handlare att ha öppet när som helst, även om det än så länge är belagt med vissa restriktioner, kommer från Venstre och Dansk Folkeparti. Samtidigt är alla till vänster om Venstre (som ju är borgerligt) starkt emot. Socialisterna vill alltså inte unna näringsidkare och folk friheten att själva välja när de skall hålla öppet eller handla. Inget nytt alltså.

Intressant! Mer om , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: