Hoppa över navigation

Folk är arga… på Carl Bildt. Kanske inte så konstigt, antingen gillar man honom eller så HATAR man honom. Det finns få folk som är så binära. Men, jag är glad att Sverige har honom som utrikesminister. Han visar verkligen att Sverige inte skall vara ett mähä som bara står och tittar på. Nej, istället agerar han. I detta fall är det mot Ryssland. Och det behövs. Ingen annan europeisk politiker verkar vilja sätta ner foten och säga till Ryssland att skärpa sig. Men det gör Carl Bildt, och han gör det bra! Först stödjer han Georgien och därefter åker han till Ukraina och visar dem att de skall vända sig mot Europa och inte Ryssland. Att han då missade Europarådets sammanträde, enligt SvD, tycker jag inte är något att haka upp sig på. Hellre vill jag ha en utrikesminister som agerar, än en som bara sitter ner och pratar och dricker kaffe med de andra politikerna. Det har vi haft för mycket av. Det är dags för Europa att sätta ner foten och visa missnöje när man är missnöjd. Carl Bildt är en bra bit på väg, och jag hoppas innerligt att resten av Europa följer efter.

Intressant! Mer om , ,

Annonser

8 Comments

  • Lennart Gunnarsson
  • Posted oktober 1, 2008 at 12:10 e m
  • Permalink
  • Svara

  Äntligen har vi en person bland alla politiker i EU som vågar säga saker som ett flertal av våra politiker skulle vilja säga men vågar liksom inte. Man får ju inte stöta sig med Ryssland bäst att sitta still i båten. Här har vi en riktig politiker Carl Bildt en man som inte är rädd och som står upp för oss alla. Våra politiker i Sverige och EU är rädda. Men om ingen vågar stå upp för oss alla hur kommer då våra samhällen att se ut? Vi behöver fler som vågar protestera. Lämna inte Carl Bildt ensam i kampen mot vad som vi alla ser som vitala friheter. Jag kommer alltid att rösta på personer som vågar stå upp för allas vår frihet, inte på ett vist parti men för personer som vågar säga sanningen. Carl Bildt gömmer sig inte bakom diplomatiska ridåer han säger som det är han får min röst. Sverige och EU har tyvärr ett stort problem, vi har för få personligheter som vågar säga sanningar. Ukrainska politiker kommer säkert mycket väl att uppskatta det pågående besöket i Ukraina. Europarådets möte där Bildt uteblir från måste därför förstås i ett större sammanhang.

  Lennart

 1. Att vi har några några politiker som inte böjer på nacken för den stora staten i öst (eller väst för den delen) tycker jag är något som fler folkvalda kan ta till sig. Uppenbarligen har det ju effekt och uppenbarligen betyder svenska politiker någon även för ryska ledamöter i Europarådet. Ett visst motstånd kan vara utvecklande och av godo. Vem älskar ja-sägare!? Ylva

 2. Jag gillar Bildt, skarpt, men håller inte med han i denna fråga. Jag förstår heller inte hela västs agerande i frågan. Vad Ryssland gjorde mot Georgien är likadant vad väst gjorde mot Serbien för att göra Kosovo självständigt. Det var Georgien som inledde konflikten med sydossetien (som vill vara självständiga från Georgien) och Ryssland backade upp dom.

  Jag anser att västs ställningstagande i frågan handlar om något större, vilken kanske är rätt uppenbart att utvidga NATO mot Ryssland. Är det så konstigt att Ryssarna känner sig pressade när vi vill smälla upp missilförsvar pricis utanför deras landsgränser. Enligt mig så försämras bara situationen när vi ”tvingar” Ryssland att ytterligare spänna musklerna. Förhopningsvis kommer det hela inte sluta i ett nytt kallt krig, för jag är rädd att inte väst kommer klara sig lika bra en gång till.

  Nu blev denna texten lite luddig, men jag hoppas ni förstår vad som står :).

 3. Hmmm… – Carl Bildt gör nog så gott han kan och förstår, allra troligast…

 4. varfor sager han inte ett ord om de civila offrena i Sydosetien?

 5. Erik: Upprustning i sig är inget bra, men det hjälper inte heller att Ryssland bara vill utmåla sig som offer, på samma sätt som alla som numera känner sig ”kränkta”. Uppenbarligen vill de inte ha dialog med väst eftersom de vägrar föra en.

  Josef: Ja, det är väl ganska vanligt att människor gör vad de kan utefter vad de har förutsättningar för. Även du och jag.

  Papa joe: Det har han gjort i bland annat nyhetssändingar. Det finns ingen som vill ha krig och alla civila offer är mycket beklagligt. Det Bildt pratar om är tillvägagångssättet som konflikten startade.

 6. Men i detta fall maste herrn Ministern kritisera Saakasjvili ty det var han som standigt provocerade den stora grannen. Och faktumet att de var Georgien som startade kriget erkanner man i EU (Sarcosi) och aven herrn Bildts finlandske kollega Stubb sade detta. Han aven kritiserade herrn Bildts uttalande om hitler. Vad det galler dialogen mellan Ryssland och Vast – Medvedev har flera ganger mott Sarcosi, Merkel, hogt uppsatta representanter for EU. Lavrov i New York pratade med Rice. Dialogen fors alltsa… Vad vi ser fran Georgiens sida – bombattentat i Tchinvali?

 7. papa joe: Att vilja vara mer västorienterad är knappast provocerande, förutom för Ryssland (som jag ser på din ip-adress att du skriver ifrån). Den interna politiken i Georgien ger inte Ryssland fog att militärt ingripa. Lika lite har Sverige rätt att ingripa om Nyland i Finland vill förklara sig självständiga.
  Vad Sarkozy och Stubb säger har inte så mycket bäring på Sverige. Varför skulle det? Liknelsen med Hitler kan vara ganska grov på grund av andra händelser (demokratin lyser med lika stor frånvaro trots allt), men metoden som användes är identisk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: