Hoppa över navigation

För det första är det bara att gratulera Dima Bilan till den ryska vinsten i Eurovisionen. Att Ryssland äntligen vann är helt okej för min del, och låten blev bättre i hans liveutförande. Jag skrev den 16 mars hur jag tyckte låten var slätstruken och lite tråkig, men samtidigt att jag trodde den kunde vara farlig. Det blev den ju också.

Å andra sidan verkade inte Team Sweden bjuda på något större motstånd. Hero var en bra låt när den vann i Sverige, men jag kan inte hjälpa att tycka den vara supertrist nere i Belgrad. Jag tror dock inte en enda sekund på att Sanna eller BWO skulle klara sig särskilt mycket bättre. Hero var den bästa låten i årets Melodifestival. Empty Room med Sanna skulle inte ens kunna tackla Serbiens Oro – inte på långa vägar. Lay Your Love On Me skulle förmodligen inte heller gå bättre än Hero. I bästa fall skulle Sanna eller BWO kanske kunna prestera en femtondeplats eller så, men det är inte bättre än artondeplatsen vi tog iår.

Ja, det finns en tendens till grannlandsröstning, men den är ändå inte överdrivet stor. Jag tycker det är helt okej att exjugoslavien eller exsovjetstaterna röstar på varandra på samma sätt som jag tycker det är okej att de nordiska länderna alltid ger varandra rejäla dunkar i ryggen. Att Cypern och Grekland nästan alltid delar höga poäng med varandra är väl ganska uppenbart. Dels har det med att man faktiskt tycker om samma musik, vilket inte är så konstigt när man delar mycket historia och kultur. Här hemma får Thomas G:son ofta vara med i den svenska uttagningen, men hur bra tror du att att hans låtar egentligen skulle gå i en syd-, öst- eller balkanuttagning? Inte särskilt bra skulle jag vilja våga påstå. I vart fall är vem som vinner det viktiga. Hittills har det inte vart en oförtjänt vinnar hur mycket än grannlandsröstningen påverkat. Ryssland är en värdig vinnare i år. Serbien var en värdig vinnar förra året. Dessförinnan var Finland, Grekland, Ukraina och Turkiet också högst värdiga vinnare. De har helt enkelt stått för de bästa låtarna som föll flest människor på läppen. Men jag kan dock tycka att Norge kom på en oförtjänt hög femteplacering, medan Island endast kom på en fjortondeplats. Den var, enligt min smak, den bästa i år och borde vinna. Men, så är det ibland.

Det jag slogs över var dock att det är stor skillnad i låtar mellan gamla väst och gamla öst. Västländerna anstränger sig inte särskilt mycket för att skicka något nytt eller innovativt. Frankrike var väl ett av undantagen. Divine var en dunderbra låt och bland de bästa detta år – antinger älskar man eller hatar den. Kanske därför den inte kom så långt upp. I övrigt är gamla västeuropas bidrag identiska år efter år. Det är egentligen inte större skillnad på bidragen iår från "väst" jämfört med 1996. Samma stilar om och om igen, inget nytt på den fronten. I gamla öst experimenterar man och utvecklar musiken. Man tar det som är populärt i musiken och vidareutvecklar den. Resultaten är blandade, men för det mesta betydligt mer vällyckade än i gamla väst. Det gamla öst tar Eurovisionen för vad den är, en musiktävling, inte som gamla väst, en schlagertävling. Det är därför det är så förbannat svårt för gamla västländer att vinna, inte enbart på grund av grannlandsröstning. Finland gjorde något nytt, Grekland gjorde något nytt – och vann! Det är här skiljelinen går. Så länge inte gamla västeuropa är nyskapande och ställer upp med riktiga låtar som fungerar utmärkt på radion i både nationella sammanhang som de internationella, så kommer det inte att gå. Därför hejar jag hellre på gamla östländer än gamla väst och tycker det är med stor rätta att de vinner.

Oavsett ser jag fram emot nästa års melodifestival och hoppas att man då har tänkt nytt och längre.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: