Hoppa över navigation

Vi har sett det förr när nya grandiosa planer för världens största grushög i city, Heden i Göteborg, drogs upp. Det skulle bli höghus med bostäder och affärer samt en park eller arena emellan husen. Snabbt blev det ett jävla liv från invånarna. Det skulle minsann inte få byggas några hus. Nej, det skulle inte få finnas några parker där. Usch och fy, inte vill vi ha kommersiell verksamhet på den ytan. Det hela slutade med att planerna skrotades fullständigt och kvar står en av de fulaste vyerna i en storstad som går att tänka sig; en enorm grusplan (som förvisso numera är delvis ersatt med gräs) med ett fult rosa hotell i ena hörnet och en stor markparkering i andra hörnet. Tydligen var det alternativet bättre än att göra något i området. Jag säger inte att idén var den bästa, men det kunde i vart fall blivit avstamp för en vettig framtidsdiskussion kring vad man kunde GÖRA. Att hänvisa till att grustaget har flera fotbollsplaner spelar ingen roll. Det hade mycket väl gått att blanda in sådant i bebyggelsen, om än något vackrare men färre fotbollsplaner. Då gäller det att invånarna bara ville engagera sig för en bättre stad och komma med idéer istället för att vara gigantiska nejsägande lipsillar. Jag undrar hur Stockholm hade gjort om de hade en gigantisk grushög bredvid Stureplan. Jag tror man hade gjort något av den ganska omgående. Malmö hade säkert smällt upp ett nytt arkitektoniskt underverk.

Varför skall det alltid bli pannkaka av allt och hela visionsdebatten reduceras till promenadstråk och parker? Det är vad som håller på att ske nu i nästa stora projekt i Göteborg; upprensningen av Södra Älvstranden. Stenakoncernen har lite funderingar kring att uppföra en större byggnad inte så långt ifrån Danmarksterminalen. Fint, äntligen någon som tar ett initiativ! Men givietvis skall det gnällas som vanligt. I kommentarerna till artikeln står den göteborgska tragedin fram med ståta. Det går inte att diskutera själva projektet, utan istället vänds all vrede mot Stena Lines terminaler och därför måste man med alla medel stoppa ett bygge som ett annat bolag i koncernen vill göra. Att Stena Line har fått hyra marken för sina terminaler av kommunen fler år framåt kan man ha starka åsikter om, men det var inte det idén handlade om. Idén var att bygga ett höghus i området kring kajkanten. Kommentatorerna är alla inne på att det handlar om någon form av konspiration och att per definition Stena är onda. Flera är positiva till ett höghus men vill inte att Stena bygger ENBART på grund av att de har stora ytor för sina terminaler längs kajen. Så återigen tycker de ju uppenbarligen att det inte får byggas än att någon som vill får göra det. Återigen vill de hellre ha en kal yta utan visioner. Vilken fruktansvärd tramsig och infantil debatteknik, men den visar också tydligt hur enormt konservativ och idéfattig befolkningen själva är.

I Göteborg har man en fobi för hus som ser annorlunda ut än byggnaden bredvid. Det går inte att bygga höghus, eftersom det skulle förstöra stadsbilden. Det går heller inte bygga låghus med vågad arkitektur, eftersom det tydligen sticker som nålar i ögonen på folk. Så vad är det då många av kommentatorerna till artikeln vill ha? Ja, de vill ha sitt behov av parker och promenadstråk tillgodosedda. Fint, det går alldeles utmärkt, men måste det ske i form av parker? Promenadstråk blir det per automatik om man bygger häftiga hus längs kajkanten. Där skall också finnas utrymme för restauranger och affärer av allehanda slag. Då kommer området bli livligt och dra till sig människor. Förmodligen bygger man också gångstråk längs själva kajkanten, för det är inte ofta hus går rakt ut till vattnet utan möjlighet att ta sig runt. Parker har däremot staden ganska tillräckligt många av redan, så det borde inte vara den första prioriteten. Som en av kommentatorerna skrev:

Redan nu när man flyger över Göteborg ser man den [staden] inte på grund av alla träd och parker.

Göteborg är en jättevacker och trevlig stad, men den hade vart enormt mycket bättre om man slapp allt gnäll och feghet i stadsbyggnadsfrågor. Sorgligt, men sant.

Uppdatering 28/3: Diskussionen fortsätter idag. Återigen är det parker och promenadstråk som folk yrkar på att ta över där terminalerna ligger idag. Skulle det bli verklighet blir Göteborg en enormt trist stad. Vart är all arkitektur? Vart är all djärvhet? Vart är husen, liven och komersen? För min del, flytta Stena Line till Frihamnen för bästa access med alla transporter och de 2 miljoner passagerarna som åker varje år, men för all del, bygg INTE fler parker och promenadstråk!!!!

Intressant! Mer om , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: