Hoppa över navigation

Om regeringen har för avsikt att öka utbudet av ”public service” till att omfatta även andra kanaler än statstelevisionen är det ett högst välkommet initiativ. Det bästa vore dock om SVT överhuvudtaget skars av från staten och fick stå på egna ben. Medel för produktion av public service borde istället gå till produktionsbolag, som i sin tur får sända i kanaler. Då är konkurrensen som bäst och då får folk se vad de vill ha. SVT måste, precis som alla andra kanaler, få kämpa för att överleva genom att erbjuda kvalitets-TV som folk vill se. Kan de inte det så har de överlevt sin roll och andra aktörer får ta dess plats. Inte helt oväntat är socialdemokraterna emot detta, eftersom de hellre vill ha en dyr statstelevision som ingen tittar på än att licenspengarna används effektivt.

Fick mig ett gott skratt när jag läste en kommentar från  Margareta Israelsson:

– Det är lite svårt att hålla reda på vad som är enskilda partier, alliansen och regeringen. Det låter nästan som det finns en opposition inom regeringsunderlaget. Men det är ju de som har makten[.]

Förstår att det är förvirrande för sossar att sätta sig in i att Sverige inte längre styrs som en enpartistat á la socialdemokraterna. Att det finns en inre opposition bland regeringspartierna är snarare ett tecken på sundhet än något annat. Hos sossarna är det inte så – det ledaren säger är helig lag. På så vis påminner sossarna mycket om en skock fjällämlar. Hade Mona hoppat över en klippa hade hela Sveavägen 68 och LO-kollektivet tyckt det var en asbra idé och följt efter. Hade Fredrik gjort det hade de övriga moderaterna och allianspartierna insett idiotin och låtit bli. Men det är väl också den enda skillnaden på sittande regeringen och tidigare socialdemokratiska sådana. Politiken förblir densamma oavsett.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

2 Comments

 1. Förslaget att andra kanaler än SVT skall få göra public service är väldigt dåligt eftersom det medför att public service och reklam kan komma att blandas i samma kanal.

  Jag hör förvisso inte till de som tittar på TV, har inte ens någon TV idag, men på den tiden jag fortfarande gjorde det, var det smärtsamt med all denna reklam på alla kanaler förutom TV1 och TV2. Nästan lika illa som i USA där man nästan inte känner begreppet public service. Här i norden gav TV3 under 80-talet de första smärtsamma intrycken av hur TV kan förstöras med reklam på samma sätt som i USA. Numera finns det så många reklamkanaler att folk har blivit helt blasé och tror att det är så det skall vara.

  Reklam är jobbigt, jag liksom många jag känner, använder alla möjliga spamfilter och browser-filter för att slippa den när vi är ute på webben. Låt de stackare som fortfarande tittar på TV ha kvar reklamfria alternativ. Om ni satsar på mer public service, ta då bort den jämrans reklamen och finansiera kanalen helt och hållet, men reklamfinansiering är av ondo. Det som borde försökas med istället är en community-driven kanal i så fall. En kanal som ej är reklamfinansierad men drivs av entusiaster. Det intresset finns.

  Behovet av reklam är dessutom något som kommer att självdö inom några år, när nya kraftfullare affärsmodeller blir vanliga, där innovation och skapande drivs av kunderna istället för som idag centralstyrt av ett fåtal stora företag. Makten ligger idag hos stora företag som betraktar kunderna som konsumerande marionetter istället för det naturliga att de skall ingå i processen att skapa produkter. Den nuvarande marknaden är inverterad. Fall inte för frestelsen att reklam kan medföra något gott eller att det är naturligt. Tänk lite vidare!

  Adam I. Orre

 2. Adam: Varken företag (stora som små) eller reklam är dåligt per definition. Utan dem skulle många vara arbetslösa. Det står fritt till varje människa att välja se på vilka kanaler de vill, helt klart. Men att staten skall pumpa in miljoner kronor varje år i ett projekt enbart i syfte att folk skall slippa se reklam (oavsett vad för program som sänds) är barockt. TV3 (eller TV4) är nog inte den bästa kanalen att jämföra med vad som kan förväntas av en duktig aktör som sänder intressanta program. I min mening är det snarare TV8 eller Axess (en blandning av National Geographic Channel, TV8 och History Channel hade vart den ultimata statsägda televisionen, om man nu skall ha en sådan).
  Jag vill att licenspengarna inte skall gå till SVT, utan till produktionsbolag som gör de program som folk vill ha. Dessa program kan sedan sändas i vilken kanal som så önskar. Endast då levereras riktig public service. Licenspengarna skall inte gå, som idag, till att upprätthålla en kanal för att folk tycker det är jobbigt med reklam.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: