Hoppa över navigation

Eva Hamilton, statstelevisionens ledare, har kommit på en genial idé. Hon vill sända hela Statstelevisionen på nätet, vilket på ett smått krystat sätt skulle göra alla datorer till potentiella kanal-mottagare och därmed kunna förläggas med en tv-licens. Och även mobiltelefoner såklart.

Är det rätt att göra så? Nej, det är det verkligen inte. För det första är en dator något folk primärt har för att göra annat än att önska vilja titta på SVT. Om användingsområdet kan ändras så är det SVT som väljer att förändra utbudet på internet, och då skall de anpassa sig till det. De kan inte, som tredje part, kräva att en person betalar för något som de inte valt från första början. Isåfall skulle iTunes Store kunna vara gratis, men skicka en räkning på ett antal hundra, eller tusen, kronor till folk, eftersom de kan gå in i butiken och ladda ner vad de vill. Eller en gatumusikant kanske skall kräva att folk i en viss kommun betalar pengar till honom eller henne, eftersom invånarna faktiskt hade möjlighet att höra musiken.

Jag accepterar att man betalar tv-licens för innehavet av TV (även om jag inte gör det då jag nästan aldrig är i Sverige där min TV står) eftersom burken generellt inte är så användbar till annat än just TV-tittande (andra användningsområden kan anatas vara gansa försumbara). TVn är ju skapad för att kunna se på TV. En dator är inte skapad för att se på TV, inte heller mobilen. Om det sedan GÅR att göra det eftersom den tekniska utvecklingen går framåt, det är oväsentligt. Det är bra mycket lättare att undvika se på statstelevisionen på internet än att undvika få in en kanal när jag slår på TVn.

Och vart har SVT tänkt att dra gränsen? Vilken internetuppkopplingshastighet anses vara tillräckligt bra för att använda deras påtänkta öppna utsändningar? Om man använder annat operativsystem än Windows, skall man betala även då trots att det inte alltid fungerar (SVT stödjer RealPlayer och Mediaspelaren och på andra system än Windows måste man alltså medvetet ladda ner något av dessa på sin dator)? Om man inte har internetuppkoppling, skall man få slippa då även om datorn har ett nätverkskort? En bärbar dator hemma, där ingen internetuppkoppling finns, tas med hem till någon som har wireless – skall man behöva betala då? En person som köper en mobil för att bara ringa och sms:a med, men som tycker det är för dyrt att surfa, måste den betala TV-licens bara för att det är möjligt att koppla upp sig på internet med telefonen? Vart går gränserna?

Det här förslaget är enormt dålig genomtänkt. Förhoppningsvis tar det stopp innan det bisarra börjar. SVT får gärna börja sända live på nätet, men då skall de inte kunna kräva att ta ut en TV-licens för det. Däremot välkomnar jag att de tar ut en avgift istället för dem som vill se innehållet, en PayPerView alltså (eller skicka en "bankdosa" till dem som betalt TV-licensen så att endast de kan logga in och titta). Egentligen är tv-licensen förlegad ändå. Det bästa vore att koda SVT så att endast de som betalar licens kan se den. Då slipper de allt fusk. Enkel lösning till gagn för alla.

Intressant! Mer om , , , , , .

Annonser

2 Comments

  1. Tycker precis som du att det e en helt värdelös ide. Men att ha de som PayPerView tar ju bort hela grejjen me Public Service… bästa vore att inte lägga ut på nätet alls…

  2. Jonas: Om de skulle inför PPV på livestreamande nätinnehåll tycker jag inte går emot Public Service OM det nu handlar om att få in pengar från nya medier (vilket det essentiellt handlar om genom att tvinga alla att betala TV-licens), men jag håller med dig att då kan de skippa att lägga ut överhuvudtaget för allas bästa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: