Hoppa över navigation

Varför i hela friden blir det alltid totalt kaos så fort minsta lilla snöflinga kommer i Sverige? Det verkar inte finnas ett slut på alla olyckor. Och varför är det så att det bara är i södra Sverige som allt kaos händer? Inte mycket går att hitta om total sammanbrytning av trafiken i Norrland under vintern. Det är ganska korkat att svenskarna i södra Sverige inte har lärt sig ännu att det faktiskt är halt under vinterhalvåret. Det är liksom ingen ny företeelse. Och nej, det går inte att skylla på att den här vintern var extra mild. Samma trafikkaos drabbar oss år, efter år, efter år, oavsett om det är så kallt att helvetet fryser över, eller om vi kan pressa i 20 graders värme på julafton. När skall vi lära oss att vinter och snö är förenat med halka, precis som vår och stora vädervariationer. Snart kommer väl Pär Holmgren stå i rutan och ha en klump i magen över trafikolyckorna och skylla det på klimatförändringar.

Angående klimatförändringar, så kan vi prata lite väder. Det verkar inte som SMHIs meteorologer vet vad de snackar om:

-Det är inget ovanligt att det snöar i mars och april. Men man kan ju tycka att våren är här nu. Det har ju varit så milt så länge så med tanke på det är det väl lite ovanligt att det snöar så mycket nu, säger Therese Fougman.

Hon har rätt i att det inte är ovanligt med snö i mars och april. Alla med lite minne i huvudet behöver bara tänka sig tillbaka två år för att komma ihåg en vinter som varade in i april även i södra Sverige. Och har man lite längre minneskapacitet kan man gå tillbaka drygt 10 år då hela Sydsverige täcktes av decimetertjockt snötäcke en vecka in i maj. Men alla med minsta lilla grundkunskap om meteorologi ser det uppenbara felet i ovanstående citat. Det är just det milda vädret som är orsaken till det ymniga snöfallet. Milda temperaturer ökar avdunstningen från haven, och när det blir tillräckligt kallt måste atmosfären dumpa ner överskottet av fukt i form av snö. Det är precis vad som hänt nu. Alltså är det inte alls konstigt, eller ovanligt, att det snöar mycket nu. Vi bara råkade få en avkylning, och det händer.

Intressant! Mer om , , .

Annonser

3 Comments

  1. Sverige har bland den lägsta dödsstatistiken i Europa i trafiken. Hade vi varit riktigt usla vintertrafikanter hade det ju inte kunnat hålla. Nederländerna har lägst statistik, vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur lite plats det finns i det landet. Stod i DN häromdan:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=753329

  2. jörgen: Det är säkert sant, men allt är ju relativt och det var inte en jämförelse med övriga länder jag gjorde. Kvar återstår att det blir trafikkaos så fort lite snö kommer i södra Sverige. Jag utgår från undran över varför eftersom svenskarna borde vara ganska vana vid att det snöar i vårt land ibland. Att Sverige sedan har bland de minst dödade i trafikolyckor per år är något helt annat och orelevant för ovanstående inlägg.

  3. Det påminner mig om när jag tillsammans med min familj skulle åka från gamla hemstaden Avesta till Stockholm över sportlovet för en herrans massa år sedan. Det året hade det varit en ovanligt mild vinter och snö och is hade i princip lyst med sin frånvaro. Vilket dock förändrats radikalt någon dag tidigare. Hur som helst, när vi började närma oss Hufvudstaden blev den mötande filen på motorvägen allltmer fylld av det oundvikliga lämmeltåget av Stockholmare på väg norrut för att fira sportlov. Och det gick låååååångsamt. Många verkade nämligen inte ha anpassat sig till det nytillkomna vinterklimatet och bytt till vinterdäck. Så kön i den motsatta filen rörde sig verkligen i snigelfart. Och ungefär var 100:e meter hade bilar kört av vägen. Var rätt komiskt att se. På ett lite småtragiskt sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: