Hoppa över navigation

Den senaste tidens massiva mediabevakning av Villy Søvndal, Socialistiskt Folkepartis partiledare, har gett stor utdelning i den danska opinionen. Nu är SF Danmarks näst största parti enligt en opinionsmätning (det liberala Venstre är största parti, som vanligt). De danska socialdemokraterna får se sig omsprungna som största oppositionsparti. Den sittande regeringen har dock fortfarande majoritet.

En mätning säger egentligen inte särskilt mycket, men om utveckling håller i sig och SF fortsätter växa, eller behåller sitt försprång, kan man snart fundera på om Helle Thorning-Schmidts sista dagar som partiledare för sossarna är räknade. Partiet upplevde en viss ökad populäritet i början av hennes tillträde, men har sedan dess blivit allt mindre populärt allt eftersom Helle glappat käft (kommer Mona Sahlin att uppleva samma sak?). I det senaste valet blev det en ren katastrof med det minsta stödet på 70 år. Trots det ansåg Helle att valet var en succé. Det tyckte uppenbarligen inte väljarna, som fortfarande flyr partiet. Göran Persson avgick i alla fall när sossarna upplevde ett svidande nederlag i valet 2006. Även om Helle inte varit igenom att förlora regeringsmakten tutar och kör hon som om inget har hänt, trots det historiskt katastrofala valet förra året. Hade jag vart medlem i det partiet, än mer kunnat tänka mig att rösta på dem, så hade jag nog krävt en viss förändring i partitoppen. Det vore inte så svårt att vaska fram en ny partiledare som är mer karismatisk, mer synlig och som kan rädda vad som räddas kan.

I Sverige lyser oppositionen med sin totala frånvaro, men i Danmark är den (relativt) livlig (men räkna inte med sossarna) och kan ge något motspel mot regeringen. Det har också gett upphov till intressanta effekter inom den danska oppositionen, som tydligt belyser olika kontraster mellan partierna. I ett desperat försök vill S få med SF på några gemensamma utspel, vilket får de radikala att bli purkna i allmänhet. Samtidigt börjar nu partifolk inom SF oroa sig över Villys öppna kritik mot fundamentalister. Kanske liknar det en soppa, men hellre det än den svenska modellen, där alla försöker efterlikna varandra. Det är lättare att hitta just ”sitt” parti i Danmark än i Sverige.

Intressant! Mer om , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: