Hoppa över navigation

I DN:

– A-kassan har höjts mer för dem som tjänar minst, det vill säga LO-medlemmarna, och de hade redan de högsta avgifterna för medlemskap i facket.

Jag har alltid undrat varför det just är LO-medlemmarna som får betala de högsta avgifterna till facket i landet. Hos HRF kostar det mellan 146-381:- per månad (381:- om du tjänar mer än 17000:-) samt 264:- i a-kasseavgift. Medlemmar hos IF Metall betalar 1,7% av sin lön samt 246:- i a-kasseavgift (lägsta totala summan är 446:- och högsta är 746:-). I Kommunal kostar det 551:- i  genomsnitt per månad. Ganska höga avgifter får man säga.

Som akademiker är det (ofta) billigare och mer flexibilitet. Civilekonomerna betalar 243:- i månaden som mest. Medlemmar i Lärarnas Riksförbund betalar 260:- i månaden. Hos Officersförbundet kostar det 180-230:- i månaden. Utöver detta kan man välja till a-kassan från AEA för 170:- i månaden, vilket nu skall sänkas för andra gången till 150:- i månaden den 1:a maj.

Det man kan fundera på utifrån denna smått ovetenskapliga jämförelse är varför LO-förbunden betalar mer. De har ju oftast fler medlemmar än de akademiska förbunden, så pengar har de ju inte ont om. Men en sak är klar, och det är att LO-förbunden måste sänka sina medlemsavgifter. Kanske vore det dags att sluta betala pengar till socialdemokraterna. Där hade medlemmarna sparat några kronor (och vunnit fler medlemmar genom att avpolitisera sig). Kanske vore det en idé att sära på a-kassan från medlemsavgiften. Då hade medlemmarna kunnat välja om de vill ha medlemskap och a-kassa eller bara medlemskap. Om nu det är ”trygghet” att vara medlem i facket, så borde ju ett a-kassefritt alternativ vara självklart (som SACO-förbunden har det). Att spela martyr, som fackförbunden gör idag, är bara tramsigt och leder inte till någon sympati eller högre organisationstal. Tvärtom. Medlemsraset är fackens eget fel, inte regeringens, de har bara hjälpt folk inse det som de borde insett tidigare. Den mest primära orsaken tror jag är att medlemmarna inte ser någon nytta med att vara med i facket, och eftersom totala avgifterna höjdes (dvs a-kassan) så var det många som insåg att de gärna inte vill betala för den usla medlemsservice de får (hade den vart bra så hade de varit kvar – man betalar gärna för det som är av nytta). Facken måste pånyttföda sig själva.

Intressant! Mer om , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: