Hoppa över navigation

Fästingarna är vakna! Med dem kommer också lite sjukdomar, så som borelia och TBE. TT (hos SvD) har en ganska intressant skrivning i sin text

Under de senaste åren har antalet fästingar ökat för varje år och det finns inget som tyder på att trenden ska ändras i år. Snarare tvärtom.

Hur vet man det egentligen? Jag tror knappast man är ute och räknar dem alla. Och det krävs ganska stort område som kontrollarea att räkna för att statistiskt kunna säga något sådant. Men okej, låt oss tro på det. Turligt nog så visar statistiken inte att antalet TBE-fall ökar på samma sätt. En övergripande ökande tendens finns, men det är i vart fall inte fler och fler för varje år.

Hos SR kan vi läsa att

Orsaken till ökningen tros bland annat vara det varma vädret som gjort att många fästingar lyckats övervintra.

”Varma vädret” antar jag syftar till milda vintern. Däremot verkar inte vintervädret vara särskilt relevant för hur många TBE-fall det blir året efter. Det finns helt enkelt inte något sådant förhållande (se översta bilden nedan), i vart fall inte om man använder statistiken ovan och tittar på antal TBE-fall i Stockholm och temperaturen i området. Lite mer misstänkt verkar våren vara, eftersom vårens temperatur varierar mer i takt med antalet rapporterade TBE-fall (mellersta bilden), men ett starkt samband är det inte. Slumpen är mer avgörande. Det som däremot har ganska stor betydelse, men förklarar bara hälften av variationen, är medeltemperaturen under hela året (nedersta bilden).

Figur 1. Antalet TBE-fall i Stockholm (röd) och Stockholms vintertemperatur (svart). Klicka för större version.

 

 

 

 

Figur 2. Antalet TBE-fall i Stockholm(röd) och Stockholms vårtemperatur (svart). Klicka för större version.

 

 

 

 

Figur 3. Antalet TBE-fall i Stockholm (röd) och Stockholms årstemperatur (svart). Klicka för större version.

 

 

 

 

Intressant! Mer om , , , , .

Annonser

2 Comments

 1. Det är ändå inte så farligt varmt, och det vore värre med några grader kallare. Då skulle glaciärerna växa.

  Det vfinns både positivt och negativt med värme och med kyla.

  Värme har dock fler positiva saker än negativa, inte minst att oberoende forskning visat att kyla ger större dödlighet än värme. Kyla har däremot mer negativa saker än positiva.

  Hur ofta beskriver du positiva saker med värme och negativa saker med kyla.

  Min fråga kommer sig även av att klimatet aldrig är statiskt utan alltid förändras. För 4000-7000 år sedan var 1-2 grader varmare på jorden.

  Sedan tror jag inte alls att vi kan förändra klimatet. Man vill helt enkelt ha politiskt inflytande, och därför ska det fossila minskas och bara dåliga saker med värme ska nämnas. Att hoppa på detta gör en god. Grattis!

  /mvh, en ickegod…

 2. Ickegod: För de subarktiska regionerna är en uppvärmningen samhällsekonomiskt av godo. Sverige tillhör dessa regioner och är vinnare på mer värme. En sådan vinter vi har nu är ett tydligt exempel på hur bra det skulle kunna bli om värmen skruvades upp något. Mindre snö och is i söder, vilket ger färe olyckor och brutna ben; mer snö i norr, vilket ger ökad turistinkomst; mindre förbruk av energi, vilket ger mindre växthusgaser. Det som är trist är att journalister ensidigt vinklar klimatförändringar som om de är onda. Det är de inte, oavsett om de ger varmare eller kallare klimat. Tyvärr är journalistkåren, även den så kallade vetenskapliga (och framförallt miljöjournalisterna), dåligt utbildade på ämnet klimat eftersom de missar det mest fundamentala, att klimat förändrar sig över tid. Men även om jag personligen tror människan sätter ett visst avtryck just nu, så är det ren idioti att bara belysa det som om det vore en nalkande undergång. Så är det inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: