Hoppa över navigation

Gårdagens karusell om miljöpartiets förslag till förändrad a-kassa och de andra vänsterpartiernas uppkräk som reaktion är väldigt underhållande. I grund och botten är miljöpartiets förslag ganska vettig. Det är ingen idé att låta fackförbunden dalta med a-kassan. De skall engagera sig i sina medlemmars väl och ve på arbetsmarknaden, men överlåta ersättningen för arbetslöshet till annan part. Om detta är staten eller andra aktörer kan man ju fundera över. En eloge till miljöpartiet för att de börjat fundera på hur det hela skall se ut. Jag är inte helt med på tåget än, men det är en mycket bra start.

Uppenbarligen har sossarna nu börjat inse att facken egentligen inte är särskilt duktiga på något och att de inte gör ärenden för sina medlemmars intressen. Sossarnas Sven-Erik Östberg och hans kommentar kring mp:s idé illustrerar detta väldigt bra:

Bryter man loss a-kassan får man lägre fackliga organisationstal eftersom människor inte tycker att facket är samma trygghet längre. Vi ska ha en stark a-kassa som är kopplad till organisationerna.

Det som alltså sägs är att facken inte kan erbjuda några som helst tjänster som medlemmarna önskar, bortsett från a-kassan. Kanske är det då dags för facken att verkligen börja fundera på varför de finns till? Om det bara är a-kassan som gör att folk går med i facken så har de misslyckats kapitalt med att tala i sina medlemmars intressen vid konflikter. Facken har alltså förlorat all existensberättigande och upprätthålls enbart och uteslutande av viljan att administrera a-kassan. Lamt och taffligt. Jag tror facken behöver en renässans.

Intressant! Mer om , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: