Hoppa över navigation

De dansk-turkiska muslimerna har nu tröttnat på Islamisk Trossamfunds ”monopol” på hur dialogen mellan muslimerna och icke-muslimerna skall gå till samt vad som bör vara tillåtet eller inte i Danmark.

– Vi har fælles religion, men de repræsenterer ikke os, og vi tager skarpt afstand fra fanatisme, og den måde imamerne fra Islamisk Trossamfund deltager i samfundsdebatten på. Fanatikerne kan ikke tage patent på islam og integrationsarbejdet i Danmark, siger næstformand i De Tyrkiske Muslimers Trossamfund i København Erfan Kurtulmos.  

Det är riktigt bra att de visar var skåpet skall stå och tar avstånd från det talmannen för Islamisk Trossamfund inte ville göra häromdagen. Att turkarna dessutom tydligt visar att alla muslimer inte är ett kollektiv, eller skall behandlas som sådant, ger ökat förtroende hos den danska befolkningen. Det är också glädjande att de ser yttringsfriheten för vad den är. Man behöver inte gilla allt som publiceras, men man får acceptera att det finns yttrandefrihet i ett demokratiskt land:

– De skal ikke tale på alle 200.000 muslimers vegne, siger Erfan Kurtulmos, og selv om de tyrkiske muslimer heller ikke bryder sig om Muhammed-tegningerne, vil de gerne have sig frabedt at blive slået i hartkorn med Islamisk Trossamfunds reaktioner.

– Man kan lide det eller ej, men genoptrykningen af tegningerne er en del af ytringsfriheden, siger næstformanden i det tyrkiske trossamfund.

De turkiska muslimerna utgör 35% av Danmarks muslimer och är den största gruppen muslimer i landet.

När vi ändå talar om yttrandefriheten så är det inte korrekt väg att försöka förbjuda organisationer som man inte delar åsikt med. Då sjunkar man till samma nivå som dem själva. Tyvärr finns det en politisk majoritet att förbjuda islamisterna i Hizb ut-Tahrir och det är tråkigt. Yttrandefriheten står högst, och dem som har andra åsikter om samhället får gärna uttrycka dem även om resten av samhället inte delar delas åsikter. Däremot är det en helt annan sak att uppmuntra till våld och hat. Och om det är det som organisationen gör sig skyldig till så kan man börja fundera på varför de skall få sprida sådan propaganda mot oskyldiga människor som bara försökt hjälpa dem till ett bättre liv utan förtryck och tyrrani (för det är väl därför medlemmarna i organisationen sökte sig till Danmark från första början?).

Intressant! Mer om , .

Annonser

One Comment

  1. Vi får hoppas på turkarna här.
    Danskarna gillar i alla fall deras Ankara-restauranger och det är väl en väldigt bra väg till integration i det lilla.
    Att förbjuda aviga åsikter är ju inte bra, för då anammar man ju de metoder man säger sig vilja bekämpa. Men folk eller grupper som uppmanar till brott ska rättsväsendet ta hand om.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: