Hoppa över navigation

DR rapporterar att Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att öppna euro-frågan i Sverige om Danmark röstar ja i den kommande folkomröstningen (som kanske kan komma redan i höst). Jag har inte sett att några svenska medier rapporterat om detta, vilket är synd få frågan kanske är mer relevant för den inhemska, iskalla EU-diskussionen (Cecilia Malmström är dunderbra politiker, men hon har inte lyckats revitalisera EU-frågorna i landet). Det enda jag hittills sett i svensk media över den senaste tiden är hur man kategoriskt sagt att frågan inte skall tas upp under nuvarande mandatperiod. Sverige behöver revitalisera EU-debatten. Det fungerar inte att den får lida sotdöden mellan folkomröstningar om medlemskap i EU och eurosamarbetet. Det har slutat med att frågan är en slaskhink för misslyckad politik i Sverige. Allt som är dåligt skylls på EU och allt som faller ut väl är endast resultat av egen politik – aldrig har EU hjälpt till där. Trist att frågan reducerats såpass kraftigt.

Reinfeldts uttalande ger förvisso inget stöd till att frågan blir väckt innan mandatperiodens slut, men ger ändå en viss vink om att man kanske inte är helt noga med att hålla 2010 som årtal om Danmark byter ut sina mynt och sedlar mot euron (de har varit med i ERM2 sedan start, vilket Sverige undvikit). I Sverige är fortfarande sympatierna för euron ganska sval, medan de i Danmark allt sedan de röstade nej 2001 varit en majoritet för fullt deltagande i eurosamarbetet. Men den danska opinionen är lite svårvärderad.

För Børsen görs månatliga undersökningar om sympatierna för de fyra förbehållen Danmark har (gemensam valuta, försvarssamarbete, EU-medborgarskap och straffrättsligt samarbete) där ja-sidan varit störst under lång tid. I de två mätningarna, som hittills genomförts iår, kan 55% (38/39%) tänka sig att rösta ja (nej) till euron (baserad på 1035 tillfrågade). Även de andra förbehållen visar på en majoritet som vill ta bort dem. Samtidigt gjorde Danske Bank en undersökning under de två första veckorna av 2008 där de som vill införa euron var färre än dem som inte vill ha den (0,6% fler vill inte införa euron). Så antingen är det väldigt jämnt i opinionen, eller så leder ja-sidan. Nu vet vi ju hur pålitliga opinionsundersökningar är. Alla kommer väl ihåg Junilistan i Europavalet 2004.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: