Hoppa över navigation

Igår var den mer eller mindre islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir (de vill kasta ut demokratin, införa ett kalifat och sharialagar) ute på Köpenhamns gatar och demonstrerade. Med bland deltagarna var Islamisk Trossamfunds talesman med. Man kan fundera hur det kan gå hand i hand med att Islamisk Trossamfund är en av de organisationer som, åtminstone uttalat, vill och försöker föra dialog med de danska myndigheterna om förbättrade relationerna till landets muslimer (mer på allmänt plan och inte enbart på grund av muhammedteckningarna). Under demonstrationen framfördes flera hot mot de danska politikerna:

Tror de, at vi har glemt? Vi har ikke glemt, og vil aldrig glemme. Regeringen bør vide, at den intet har set i forhold til muslimernes potentiale. Og hvis reaktionerne sidste gang var ved at give dem nervesammenbrud, så skal de bare afvente, at muslimerne genopretter Khilafah og forener hele den islamiske verden under sit banner. Vesten bør vide, at muslimerne er ved at fravriste deres politiske vilje fra dem og den dag, kære muslimer, vil der bliver gjort regnskab for alt det, vi ikke har glemt. 

Detta fick naturligtvis politiker till att reagera. Låt oss säga så här, sådana uttalanden gynnar inte förståelsen mellan muslimer och icke-muslimer. Än mer beklämmande är att talmannen för Islamisk Trossamfund inte vill ta avstånd från dessa uttalanden:

Jeg tager ikke afstand fra noget som helst. Men Hizb ut-Tahrir har en dagsorden; vi har en anden i Islamisk Trossamfund.

Helt okej i sig, men det han egentligen säger är att han håller med vad  Hizb ut-Tahrir sagt. Det är lätt, och brukligt, att ta avstånd från de delar man inte håller med i, men det gjorde han helt enkelt inte. Istället valde han att försöka blanda bort korten. Inte särskilt lyckat.

Villy Søvndal, partiledare för Socialistisk Folkeparti, tar idag till hårda ord med anledning av islamisternas önskan att införa kalifat och sharialagar i Danmark:

Hizb-ut-Tahrir er ikke alene galt afmarcheret – de er simpelthen gået forkert. Hvis de er så fladpandede at de virkelig ønsker Kalifatet og Sharia indført, så er de simpelthen kommet til det forkerte land. De har intet at gøre i Danmark og de vil ikke opnå det de stræber efter. /…/ Der er – hvilket i sig selv er tragisk – lande i verden som er meget tættere på disse tossers våde drøm. Så hvis ønsket er kalifat eller Sharia – så er potentialet meget, meget større i f.eks Iran eller i Saudi Arabien. Så herfra en klar opfordring: I må videre – og det kan kun gå for langsomt! /…/ Og til de helt almindelige danskere, som med rette er trætte af Hizb-ut-Tahrirs groteske synspunkter og vanvittige demonstrationer: Sådan er vi mange der har det. Jeg er også træt af dem! Lad os derfor sammen sende dem en klar besked: Jeres åndsformørkede idioti har ingen gang på jord, for i længden vil ingen leve i ufrihed, uvidenhed og i jeres patetiske ubehjælpsomhed. /…/ Og til dem som føler sig tiltrukket af Hizb-ut-Tahrir, og som nok møder modstand i tilværelsen – nøjagtig som alle andre mennesker møder modstand i tilværelsen: Kom ud af offer-rollen. Kom ud af middelalderen. Hav modet til at betjene jer af jeres fornuft. Anerkend demokratiets historiske overlegenhed, anerkend kvinders myndighed og ligestilling, anerkend fornuft og viden som grundlag for at møde andre mennesker.

Det är på tiden att någon sätter ner foten och Villy gör det utmärkt. All heder åt honom. Danskarna är ytterligt trötta på fundamentalister som inte kan, eller vill, respektera det samhälle de bor i. Det fåtal som hamnar i denna kategori förstör för den stora del av muslimer som inte delar deras åsikter. I ett samhälle där integrationen inte fungerar (precis som i Sverige) gör odemokratiska organisationer som Hizb ut-Tahrir en gigantisk björntjänst. De minskar inte direkt att folk spär på sina fördomar om muslimer som folkgrupp, eller att mer grumliga intressegrupper än Dansk Folkeparti får vatten på sin kvarn.

Dessutom funderar jag på varför islamisterna demonstrerade med banderoller med arabisk text. Det torde inte ha något större genomslag i Danmark, där en absolut förkrossande majoritet varken kan läsa eller förstå det arabiska språket. Demonstrationens budskap till allmänheten gick därmed helt förlorad och det hela var snarare ett spel för gallerierna.

Samtidigt är det tragiskt att läsa om det nya panarabiska avtalet som förbjuder tv-kanaler och andra medier att ifrågasätta religiösa värden och symboler. Yttrandefriheten i arabvärlden är ännu långt borta. Lite itjihad á la Irshad Manji skulle inte skada.

Uppdatering: Villy står också för dagens fuck off-kommentar i Jyllands-Posten. Om nu bara fler politiker kan göra samma sak… även i Sverige.

Intressant! Mer om , , , , , .

Annonser

One Comment

  1. All heder åt dansk media som inte bara släppte storyn om talesmannen, vilket säkert skulle ha gjorts av svensk media, och all heder åt Villy Sövndal som inte skräder med orden i någon slags feghet!


4 Trackbacks/Pingbacks

  1. […] att de visar var skåpet skall stå och tar avstånd från det talmannen för Islamisk Trossamfund inte ville göra häromdagen. Att turkarna dessutom tydligt visar att alla muslimer inte är ett kollektiv, eller skall behandlas […]

  2. […] gäller det Socialistisk Folkeparti som fått mycket uppmärksamhet tack vare deras partiledares starka avståndstagande från islamism. Samtidigt har socialdemokraterna knappt synts något alls, och Helle […]

  3. […] Media, Världen by Svensken på mars 13th, 2008 Efter att Villy Søvndal i skarpa ordalag kritiserade dem som vill bekämpa demokratin i islams namn har nu en egyptisk statlig tidning medvetet […]

  4. […] att Villy Søvndal i skarpa ordalag kritiserade dem som vill bekämpa demokratin i islams namn har nu en egyptisk statlig tidning medvetet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: