Hoppa över navigation

Den senaste veckan har Danmark drabbats av oroligheter, där ungdomar bränt avfallscontainers, bilar och skolor. Allt tyder på att det kommer fortsätta ett tag till. Den utlösande faktorn är inte nypubliceringen av en av muhammedteckningarna. Nej, det är snarare en spridning av det som började för en vecka sedan i Köpenhamn då ett par invandrarungdomar satte eld på containers och kastade sten på brandmännen. Detta har sedan eskalerat för varje dag som gått. Missnöje med de nya reglerna för hur polisen visitera människor samt en allmänt misslyckad integration är det som driver hela konkarongen. För ärligt talat så har Danmark, precis som Sverige, misslyckats i det grövsta att integrera sina invandrare. Och precis som det i Sverige ofta behövs poliseskort för brandbilar och ambulanser ut i förorterna, behövs det också runt de flesta storstäder i Danmark. Så nej, muhamedteckningarna har inget med saken att göra, men det förbättrar heller inte situationen. Däremot har man sett på TV hur vissa ungdomar försöker krysta till det som en ursäkt för att bränna upp andras bilar. Tragiskt dock är att det inte riktar sig så mycket mot danskarna själva, eftersom de flesta ”offren” för bränderna är andra invandrare (som ibland saknar försäkring – alltså dubbelt offer).

Det mest tragiska är argumentationen från ungdomarna, som säger att de kommer fortsätta upploppen fram tills de känner sig respekterade. Man kan ju fundera på hur smart det egentligen är. Knappast lär de bli respekterade genom att bränna upp bilar och skolor. Det enda som händer är att utanförskapet blir allt starkare, och gynnar bara invandrarfientliga krafter. Det är tragiskt för Danmark, men framförallt för invandrarungdomarna själva. Det uteslutande dem som förlorar på det i det långa loppet. Det materiella som de förstör går att ersätta i en handvändning, men respekten måste man förtjäna.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

13 Comments

 1. Sådant är resultatet av konservativ politik, med fler lagar och mer repression. Om polisen skulle muddra mig systematiskt till och från jobbet, affären, festen o.s.v. så skulle jag också lacka och kasta en sten på dem. Om det var för att jag var invandrare och därför ”ser extra misstänkt ut” så skulle jag förstås bli ännu argare.

  Nej, det är inte smart. Det är inte rätt. Men det är ändå en naturlig reaktion.

 2. Om det är en naturlig reaktion så har man från första början ingen respekt för samhället. Det första naturliga steget är normalt att försöka påverka och resonera på fredligt sätt.
  Det må vara konservativ politik, men det är inte konservativ politik enligt politiska definitioner (det enda konservativa partiet i Folketinget är Konservative). Dessutom MÅSTE något göras, för situationen är ohållbar. Visitlagarna infördes bland annat för att brandväsen och ambulanser skulle våga ta sig ut till många invandrartäta förorter och för att få ner den enorma kriminalitet i områdena. Samma visitlagar gäller också inne vid exempelvis Ströget med omnejd.

 3. Är någon förvånad över att detta sker just i Danmark! Som förmodligen har Europas mest rasistiska regering och stadsapparat!

 4. Palma: Det där är ren och skär sludder. Du lyssnar för mycket på den skrämselpropaganda som svensk media dagligen levererar.

 5. Är det någon tillfällighet att Sverigedemokraternas mönsterland heter Danmark, jag bor i skåne och försöker följa den Danska debatten, observera att jag inte tycker/har sagt att danskar skulle vara mer rasistiska. Men det danska samhället är definitivt mer rasistiskt. Tyvärr!

 6. En bra beskrivning av det klimat som vissa Danska politrucker lyckats åstadkomma kan läsas i den danska författaren/jornalistens Olav Hergel spännande bok ”Flyktingen” eller om man föredrar danska ”Flygtningen”

 7. Det är en ganska grov sak att kalla det danska samhället för rasistiskt. Jag kan hålla med om att danskarna är något mer kritiska genom att ställa hårdare krav än vad som görs i Sverige, men samhället är inte rasistiskt per se. Däremot är det som du skrev innan sludder att kalla det danska samhället för ”Europas mest rasistiska regering och stadsapparat”. Danska samhället är inte emot invandring, det behövs för att täcka den stora arbetskraftsbrist som finns i landet, men de ställer krav på dem som kommer.

 8. Vilket annat europeiskt land har en mer rasistisk regering och stadsapparat?

 9. Som man sår får man skörda! Detta gäller i hög grad det danska samhällets intolerans och represion, mot mäniskor längst ned på samhällsstegen! Synd för alla trevliga och öppna Danskar man träffat genom åren!

 10. Visiteringen infördes i vissa zoner efter ovanligt många knivöverfall.
  Hur ska samhället skydda sig i en sådan situation på annat sätt?
  Tala till rätta? Vilka ska övertygas utan att vederbörande anmäler myndigheterna för kränkning?
  Låta det fortgå?
  Eller finns för få lokaler igen?

  Vänstern saknar alltid svar.

 11. Palma: De flesta länder i Europa har mycket strängre invandringslagstiftning än vad Sverige har. Danmark är på samma nivå som andra europeiska länder och inte mer ”rasistiska” än andra. Sverige vill införa krav på anhöriginvandring och strängre regler för SFI, vilket gör att vi inte kommer allt för långt bort från de danska reglerna, gör det Sverige rasistiskt? Det är bara struntprat du kommer med. Däremot har Danmark emellanåt både lagar och hantering av problemet som jag inte tycker särskilt mycket om, men det är likadant med Sverige, så problemet ligger hos båda länderna.
  Det danska samhället är inte intolerant mot ”människor längst ner på samhällsstegen”. Det är snarare så att de ställer krav på dem för att ge dem möjlighet att komma in i samhället igen. Tidigare gjorde man inte det och utanförskapet blev stort i många områden. Detta drabbade främst invandrare, tyvärr. I Sverige har det inte ställts krav på dem i utanförskap och där är situationen inte bättre än i Danmark.

 12. Det låtersom om visiteringerna i vissa områden och individer är helt omotiverade bland svensk media!
  Men kan man förvänta sig mer av tredje statsmakten i en socialistpräglad åsiktsdiktatur som sverige där den politiska korrektheten och occidentofobin är den nya folkdrogen!?

  Vänstertalibaner och halalhippies vars verklighetssyn är direkt tagen ut george lukas Star Wars filmer, anser att människor från en annan kultur kan absolut aldrig göra fel i något avseende!

 13. Adam: Jag ogillar skarpt uttryck som ”halalhippies” eftersom det är att sänka sin debattnivå till samma som meningsmotståndare. Saklig och seriösa argument är bättre än namnkallande diton. Däremot får jag ge dig rätt i att vinkligen som svensk media har är bisarr i många avseenden jämfört med andra länder. Ofta räcker det att läsa de danska tidningarnas nätupplagor för att få en helt annan bild av en händelse. Om det beror på att media i Danmark är mindre politiserad vet jag inte, men i vart fall verkar de ha bättre journalister som kan skriva något mer objektivt. Som fallet är med alla lagar finns det dem som utnyttjar dem fel, och polisen har i något tillfälle vart för aggressiva när de visiterat misstänkta (som råkade vara invandrare i ett väldigt utsatt område). Det är inget som polisen satt i system, men rötägg finns i alla yrkesgrupper. Dessutom är det självklart att dem som har makten i förorterna (dvs olika gäng) inte gillar att någon kan inkräkta på deras territorie och minska deras makt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: