Hoppa över navigation

Som en gammal havsnörd reagerar man givetvis på dagens mest uppmärksammade Scienceartikel, som handlar om hur forskare från USA, Kanada och UK ritat en havskarta som visar den mänskliga påverkan. SvD och DN rapporterar givetvis att det bara är knappt 4% av haven som är orörda. Själv tycker jag det är en fantastiskt hög siffra eftersom människan är överallt. Läser man själva artikeln ser man att det ”bara” är 1,5% av världshavens yta som har väldigt hög påverkan, 1,8% som har hög påverkan och 69% som har påverkan av de mellersta graderna. Det jag däremot slås över som positivt är att drygt 24% av havens yta är låg påverkan. Att över en fjärdedel av världshaven alltså har liten påverkan av människan är ju fantastiskt när man tänker på hur mycket vi gärna sprider oss, och våra tillhörigheter, över planeten. En fjärdedel av havens yta betyder alltså att åtminstone 18% av jordens yta har liten, eller ingen, påverkan av människan.

Visst är det fint med en sådan studie, men den har ganska allvarliga brister. Den säger egentligen inte något om tillståndet av världshaven. Det är inte dess mål, men jag kan ändå inte låta bli att låta mina funderingar vandra över i djupfördelningen. Medeldjupet i världshavet är 3000 meter. Artikeln beskriver bara grovt hur ekosystemen är påverkade, men ger ingen upplösning i djupled. Havens fysik är ganska komplicerad och ekosystemen likaså. Bara för att ytan mår pyton betyder det inte att botten gör det, eller vice versa. En sådan uppgift är självklart gigantisk och skulle kräva enorma insatser och pengasummar, men det vore en bra idé att fundera på.

Än så länge kan man betrakta den här havskartan som en approximation. Närmre studier behövs runt om i de bassängerna. Kanske mest intressant är hur shelfhaven har det, för det är där vi är verksamma till största delen. Östersjön är ett sådant område som vi om det snaraste borde titta närmre på. Rent intuitivt känner jag att påverkan är ganska stor, men den är nog väldigt varierande i olika områden.

Går man ett steg längre kan man enkelt koppla ihop havens tillstånd med klimatfrågan. Jag ser inte själva klimatförändringarna som det största problemet för de nuvarande ekosystemen. Nej, det är snarare upptaget av koldioxid som är problemet. Och den påverkan tror jag i längden är betydligt större, och värre, än vad klimatförändringar i form av förändrade vädersystem kan erbjuda.

Intressant! Mer om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: