Hoppa över navigation

Samtidigt som islamister bränner Dannebrogen i Mellanöstern pågår här hemma en diskussion om att ta bort den såkallade blasfemilagen. Inte sedan 1938 har någon dömts för lagen, som lyder

Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Efter den första Muhammedkrisen under senvintern 2006 undersöktes om karikatyrerna föll under denna paragraf, men det gjorde de inte. Inte särskilt konstigt heller eftersom ingen av teckningarna driver med eller hånar islam, eller dess anhängare, som sådant. Det har länge pratats om att avskaffa lagen eftersom den är ineffektiv och inte tillämpas. Kyrkan vill ju gärna ha kvar den, men det har inte särskilt stor vikt, i vart fall inte med de argument de kör med (av typen; varför är det demokratin som skall stå över allt annat). Det är Dansk Folkeparti föreslog att avskaffa lagen redan för ett år sedan, men fick inget större medhåll från något parti, även om det finns ett flertal i Folketinget för det. Idag har däremot Socialistiskt Folkeparti tänkt på saken, och tillsammans med Ny Alliance och Dansk Folkeparti är de nu beredda att skrota lagen helt. Helt rätt och helt i tiden. Religion skall inte stå över något annat. Alla har rätt att säga och tycka precis vad de vill, även om ingen annan håller med. Däremot bör man dra en tydlig gräns för var hets mot folkgrupp/religion/sexuell läggning/kön går. Men det är uppenbart att muhammedteckningarna inte platsar in i detta. Blasfemilagen är en kvarleva från den tid då kyrkan styrde stora delar av samhället. Idag är vi tillräckligt sekulariserade för att inte låta dem diktera våra liv. Framtiden tillhör demokratin, inte tron på brinnande buskar.

I övrigt kan man fundera på varför iranierna ljuger. Samma visa som förra gången. Lär de sig aldrig?

Intressant! Mer om , , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: