Hoppa över navigation

Via Departementet såg jag att Sr Ekot igår hade ett inslag om hur biblioteken töms på böcker, och hyllorna gapar tomma. Det är främst friskolor som kommer till de offentliga biblioteken och lånar böcker till sina elever, eftersom många av skolorna saknar egna bibliotek. Exakt hur detta är ett problem förstår jag inte. Biblioteken är till för att användas, och det görs i allt för liten utsträckning. Om skolorna kommer dit och lånar böcker är det utmärkt. Mina skattepengar skall användas effektivt, och ett bibliotek som har hög utlåning på sina böcker, oavsett ändamål, är ett bra bibliotek. Det visar att böckerna används. Och om de används i väldigt hög grad, och de inser att andra också vill ha, kan de ansöka om att investera i fler böcker. Alla är vinnare i längden.

Det borde isåfall inte bara vara friskolorna som är ett problem. Även högskolorna och universiteten uppmanar ofta sina studenter att gå till bilbioteken och låna kursböcker där. Oftast finns det några få exemplar, men inte tillräckligt många för att försörja en hel universitetskull. Ändå hör jag inga klagomål på detta, trots att en intresserad allmänhet blir lidande för att det saknas detaljerad facklitteratur på biblioteken (både universitetsbiblioteken och de kommunala).

Och allvarligt talat. Det är cirka hälften av friskolorna som saknar bibliotek (eller bibliotekspersonal) medan samma siffra är 17% för de kommunala skolorna. Då borde också de kommunala skolorna vara ett problem för de fokliga biblioteken, eller så försummar de helt enkelt kunskapen hos sina elever.

Det finns inget krav på att ha ett skolbibliotek, även om sådana formuleringar börjat läggas som förslag. Bra tillgång till bibliotek definieras som

ett skolbibliotek som är bemannat minst sex timmar i veckan eller att det är integrerat med ett folkbibliotek.

Om så är fallet måste jag säga att friskolornas nyttjande av biblioteken snarare är god tillgång till bibliotek (alltså bra biblioteksservice) och inget problem. Jag hoppas verkligen att även de kommunala skolorna använder bilbioteken på samma sätt i de fall de saknar böcker.

Intressant! Mer om , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: