Hoppa över navigation

Friends har presenterat en undersökning som visar att 63% av alla elever känner sig utanför på Alla Hjärtans Dag i skolan. Det är trist att långt över halvdelen av eleverna känner sådant inför en dag på året. Men det är också förståeligt att utdelandet av blommor eller liknande på skolan tydligt visar om någon är omtyckt eller inte. Den som inte får något har ju självklart stor risk för att känna sig utanför. Jag minns själv hur det var när utdelningen skedde. Någon kom in under en pågående lektion och delade ut, och dem som fick blev jätteglada. Själv satt man ofta där, spännd och förväntansfull, men inget kom – någonsin. Jag blev inte ledsen över det, men jag kan gott förstå dem som blir.

Det känns lite moralkakeaktigt att ge pekpinnar till vad skolorna skall tillåta och inte tillåta. Att sälja blommor och så vidare inför Alla Hjärtans skall få förekomma om det tas initiativ till det av studenterna. Däremot bör de vara klara över att många kan känna sig lite ledsna över att inte få något. Att säga några uppmuntrande ord är ofta det enda som räcker.

Fördelen med Friends undersökning är att man kan vända det till något positivt. Det är ju en majoritet som hänger läpp över utdelningen, och då kan man åtminstone få trygghet i det – att man inte är ensam. Det är dessutom en majoritet både bland killar (55%) och tjejer (68%). Däremot förstärks det såklart om man redan känner sig dåligt omtyckt. Men där är det nog skolan som bör bli bra att upptäcka vilka som är utanför och som behöver stöd. Det går inte att skydda dem hur länge som helst.

Intressant! Mer om , , , , .

Annonser

2 Comments

  1. Det är ju inte klokt. Går det verkligen till så att någon kommer in under lektionstid och delar ut blommor till somliga som då fått en blomma av någon annan? Jag förstår inte att skolan blivit en sådan tummelplats för allsköns bisarra fenomen. Igår var det debatt om skolpräster och idag det här. Skolvärlden är tuff och hård på alla möjliga vis, men om stället kunde fokusera på sitt uppdrag (undervisning) och hålla stånd mot alla ovidkommande inslag så vore mycket vunnet. Jag har svårt att tänka mig en vuxenarbetsplats där man under ett möte avbryter för att dela ut blommor till somliga och inte till andra…Kallas för kränkande särbehandling.

  2. Så gick det till ”på min tid” (vilket var i slutet av 1990-talet). Säkert skiljer det från skola till skola. Jag hoppas de skärpt sig och inte avbryter lektioner, utan gör det på raster eller annan ledig tid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: