Hoppa över navigation

Muhammedteckningarna har återigen blossat upp till något bortom alla sina proportioner. Det avslöjades idag att en grupp om tre personer (två tunisiska och en dansk medborgare) planerat att mörda Kurt Westergaard, han som ritade Muhammed med en bomb i turbanen. De två tunisierna blir utvisade från Danmark utan större krusiduller, medan den danske medborgaren blir förhörd. Den vilja som fanns i Danmark att försöka förstå muslimernas hysteri kring bildförbudet är nu helt och totalt bortblåst för lång tid att komma. Imorgon trycks bomb-turbanbilden i Berlingske Tidene och Politiken, och gissningsvis kommer det skapa en del reaktioner.

Både Naser Kahder och Anders Fogh-Rasmusen är bekymrade över mordplanerna. Det finns nog en hel del att vara bekymrad över. Än så länge har inte så mycket hänt på europeisk mark, utan snarare på muslimsk mark. Det var där som muhammedteckningarna politiserades och utnyttjades av regimerna för egna dubiösa mål. För det var ju faktiskt så att teckningarna blev tryckta i septembe 2005, men det dröjde nästan ett halvår innan någon reagerade. Och de ambassadmän som vittnat om nedbrända ambassader ger en bild om statlig organiserad vandalism. Dessutom for ju flera imamer från Danmark till mellanöstern och spred bilderna, utan att förklara vad de egentligen betydde, samt att dessutom lägga in andra bilder som aldrig publicerats i Jyllandsposten i materialet.

Samtidigt tar Muslimernes Fællesråd bestämt avstånd från mordplanerna och säger att gärningsmännen missuppfattat vad islam handlar om. Och de träffar faktiskt, kanske omedvetande, mitt i prick när de skriver i sitt pressmeddelande:

Det er på alle måder beskæmmende, at en gruppe mennesker vil tage islam som gidsel i forbindelse med egne motiver

Det är just det här som bomb-turbanbilden är menad att illustrera, nämligen att några enstaka få tar islam som gisslan genom sin fundamentalistiska tolkning av tron. Kanske är det också så att just den teckningen har den djupaste innerbörden, men att fundamentalisterna medvetet feltolkat den för att sprida sitt hat. Det är lätt gjort om man är okunnig och inte tar sig tid att ta reda på vad konstnären ville förmedla. Det är en högst trolig förklaring.

En sak är säker; de enda som har att förlora på allt härverk är muslimerna, och framförallt islamisterna, själva.

Alla muhammedbilder finns att se här.

I övrigt kan man ju undra varför inte muslimerna attackerar alla kyrkor med krucifix, eftersom deras tramsiga bildförbud även inkluderar Jesus.

Intressant! Mer om , , , , , , , .

Annonser

4 Comments

 1. Alla religioner tycks skapa någon form av fanatiker.
  I vissa religioner tar det sig, paradoxalt nog eftersom man säger sig predika kärlek och förståelse, form av att man ska ha ihjäl sina meningsmotståndare (även om man inte fattar varför man är meningsmotståndare).
  Sorgligt är vad det är.

 2. ”Muhammed gillar inte mord” är inte helt sanningsenligt. Det står i Koranen att han överföll och rånade karavaner, och även begick dråp. Så nog har muslimerna problem med fundamentalisterna som vill göra likadant som Muhammed.

 3. Gudar kan stå över de som tror på Gudarna. Men om man inte tror på Guden så står han som Gud inte över mig eller den. Och då kan man göra narr av Guden. För enligt den är han ingen ”GUD”.
  Man måste förstå att inte alla ser Muhammed som en Gud och kanske inte ser upp till den figur. För vissa personer är Muhammed allt, för andra är han ingenting alls.
  Att tro på en person som levde för så länge sedan, och folk som mördar i hans namn?
  Tror Muhammed hade tyckt det hela var komiskt om han såg detta idag.

 4. Knas: En liten detalj, Muhammed är och betraktas inte som en gud, utan som en profet. I vart fall är den teckning som det hela handlar om ganska intressant att betrakta utifrån vad som händer. Teckningen symboliserar just att fundamentalistiska krafter inom islam försöker kidnappa religionen med hjälp av våld. Det är alltså rakt motsatta det som oftast brukar läsas in i vad bilden visar. Därmed är ju bilden faktiskt riktigt välgjord och viktig, för det händelseförlopp som sedan skedde visar exakt det som bilden vill förtälja. Muhammed vänder sig nog om i sin grav flera gånger över att fundamentalisterna är så obildade att de inte ens orkar förstå vad bilden symboliserar, utan hittar på egna falsarier istället.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: