Hoppa över navigation

YES! Enhedslisten får i senaste opinionsundersökningen 1,8% av opinionsinstitutet Catinét Research. Det betyder att kommunisterna slängs ut ur Folketinget om det vore val idag (spärrgränsen är 2% i Danmark). Det är goda nyheter om det håller i sig fram till nästa val. Under en tid har partiet balanserat på 2%-spärren. Värt att notera är att Enhedslisten står betydligt längre till vänster än det svenska Vänsterpartiet.

Något som däremot är intressant är att Socialistiskt Folkeparti går framåt i mätningen och därmed skulle kunna plocka hem ytterligare 5 mandat i Folketinget. De är numera ungefär lika stora som under sina glansdagar på 1980-talet. Värt att notera är att SF står till höger om svenska Vänsterpartiet och snarare kan liknas något mer vänsterorienterat Socialdemokraterna, där kommunistlängtan och diktaturkramandet rensades ut för många år sedan.

Samtidigt fortsätter såklart Ny Alliances fall. Sittande regeringen får däremot ett flertal (91 mandat) och skulle sitta kvar om det var val idag. Oppositionen (mittenpartiet Socialdemokraterne, liberala Det Radikale Venstre och socialistiska Socialistiskt Folkeparti) får tillsammans 84 mandat.

Intressant! Mer om , kommunism, , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: