Hoppa över navigation

Ny Alliance skulle om det var val direkt efter bildandet den 7 maj 2007 få omkring 20 mandat i Folketinget. När valet väl kom den 13 november fick de bara 5 mandat. Idag, 5 februari 2008, har de bara 3 mandat kvar. Först var det medgrundaren Gitte Seeberg som lämnade partiet den 29 januari för att bli en politisk vilde. Idag lämnade Malou Aamund partiet för att ansluta sig till Venstre. Det är en gedigen lista med personer som lämnat partiet, och den kommer förmodligen växa ännu mer.

Att Malou gick ur Ny Alliance och anslöt sig till Venstre betder att den sittande regeringen fick säkrat en majoritet (90 mandat), vilket såklart statsministern välkomnade. Det betyder således att Ny Alliances funktion som vågmästare därmed är borta, och att Dansk Folkeparti kan få mer spelrum (inte för att de är så demoniska som svensk media vill utmåla dem till, men de är tillräckligt korkade för att jag gärna hade sluppit se dem). Tillbaka till ruta ett alltså.

När man tänker på det, är det ganska komiskt att ett parti tappar så enormt mycket i opinionsmätningarna. Ny Alliance fick 2,8% i 2007 års val (spärrgränsen ligger på 2% i Danmark) med har enligt de senaste mätningarna 0,4% stöd. Det är ungefär som Feministiskt Initiativ som fick bra siffror i början, men sedan krashade fullständigt och slutade ungefär lika stora som Piratpartiet (som jag tror har större chanser att komma in i riksdagen vid nästa val än FI någonsin kommer ha).

Naser Khader gör helt rätt i som nu tar sig ordentligt med tid för att tänka igenom vad som verkligen har hänt, och vad som behöver göras för att säkra framtida existens. Det är ändå så att dansk politik behöver revitaliseras en del. Samma konstellation i flera val är inte den bästa kombinationen. Ny Alliance hade en möjlighet att påverka där, men misslyckades fatalt så fort man kom till de sakpolitiska förhandlingarna. Dansk politik behöver bryta ny mark, precis som Sverige. Blockpolitiken finns ju även i Danmark, och det var bland annat därför Khader startade sitt nya parti (blockpolitiken är dock inte lika stark i Danmark som i Sverige, och oppositionen i Danmark är inte en ren socialistisk opposition, utan har även liberala partier). Men jag skulle inte alls bli förvånad om vi i nästa val istället kom med en ABFO-regering istället. Ny Alliance tror jag dock inte kommer spela någon roll i framtida regeringar. Jag hoppas jag har fel.

Intressant! Mer om , , , , , .

Annonser

One Trackback/Pingback

  1. […] skall det vara VCO eller VKDF, inte VKO. Och skall man vara helt petig borde det innan Ny Alliance föll ihop som ett korthus varit VCOY eller CKDFNA […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: