Hoppa över navigation

Att The Pirate Bay sprider obehag i nöjesindustrin är sedan länge väl känt. De har med alla medel försökt stoppa sajten, men hittills utan att lyckts långvarigt. Att fyra personer från TPB nu står åtalade har genererat stor uppståndelse, och båda sidorna i leken är segervissa. Det går att argumentera väl för och emot TPBs verksamhet. Tyvärr spillar det ibland också över på formen ‘fildelning’, vilken i sig inte är särskilt olaglig, och för det mesta hjälpt till att skapa riktiga fenomen. Hade ‘Boten Anna’ blivit så stor utan fildelnings hjälp (jag hade dock gärna blivit skonad denna hemskhet)? Kanske inte, men det är också det som är charmen med fildelning, att alla kan sprida sina konststycken till allmänheten. Att några av dessa också använder TPB är ju helt okej, eftersom torrent-formen av fildelning är utmärkt. Men, problemet blir då det där med intrång i upphovsrätten när tekniken istället används felaktigt. Den debatten kan man traggla till dödagar.

Vad som nu sker i Danmark är dock vidrigt rakt igenom, oavsett om man hatar eller älskar TPB. En domstol har beslutat att Tele2 skall filtrera bort TPB för sina kunder. Med detta kommer förmodligen fler internetleverantörer i landet att följa exempelet. Förvisso är det inte svårt att komma undan blockeringen, men av rent principiella skäl är censur på internet ren idioti, åtminstone om det kommer från juridiskt eller statligt håll. Vart går gränsen för var man slutar filtrera?

Jag kan förstå om föräldrar vill ha ett familjefilter på sin dator, som används av ungarna, eller om företag och myndigheter vill hindra anställda från att använda datorerna till inte helt polictystrikta sysslor, men att en domstol går in och säger till en av de större internetleverantörerna att deras kunder inte skall få se den här och den där sidan, ja, det är skamligt. Rent allmänt tycker jag att införandet av ett sådant filter är att likställa med andra mysiga internetcensurerande stater, och att man rent av omyndigförklarar användarna som om de inte kan ta ansvar och konsekvenserna av vad de själva gör enligt gällande lagstiftning. Att censurera är fel.

Om man vill förhindra åtkomst till TPB bör man istället avsätta mer resurser till piratpoliser som väcker åtal mot enskilda personer. Men då skall de också ha kött på benen, och inte bara hävda att de gjort något olagligt genom att bara besöka TPB. För som det i dagsläget används sajten även för helt legal spridning av material, även om den delen kanske är underrepresenterad.

Det är egentligen inte sajten som är fel, det är vad användarna utnyttjar dess (rent tekniskt lagliga) service till som inte är i linje med lagparagraferna. Det är enskilda användare man skall efter, inte hela kollektivet.

Uppdatering: ComOn skriver att TPB skall försöka övertala Tele2 att överklaga domstolsbeslutet.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: