Hoppa över navigation

En mindre bomb briserade under gårdagen då DR1 Dokumentaren sände ett program om CIAs flygningar i danskt luftrum, trots att både USA och danska regeringen förnekat att sådant skett. Efter kartläggning från DRs sida fann man att flera mindre flygplan flygit från kända CIA-flygbaser i USA, via Grönland, till olika förmodade terroristfängelser runt om i världen. Piloterna använde falskt namn och hade alla hemadress på en liten postbox i staterna. DRs team kunde dock leta upp en av dessa piloter genom att matcha den fejkade pilotens flyglicenser mot en riktig man. Pilotens familj var inte särskilt sammarbetsvilliga, och hans fru (tror jag det var) låtsades inte känna till vem han var – trots att hon bodde i hans hus och hans bil stod parkerad på uppfarten. Mystiskt tyckte frun. Minst lika mystiskt tyckte vi tv-tittare också. Det var väldigt uppenbart att hon ljög.

Ett av flygplanen, som fanns med i dokumentären, har också använts för att deportera misstänkta terrorister från Sverige. Hemma i gamla Sverige har CIA-flygningarna också blivit uppmärksammade, även om det svalnade av ett tag. Kanske får det förnyad kraft i och med de danska upplysningara. Inte minst efter att det kommit fram att ett CIA-flygplan också landat i Danmark.

För Danmarks del är det hela ännu mer pinsamt än för Sverige (eller något annat land) eftersom Grönland är ett danskt territorium, om än med visst självsstyre. Att CIA ”olovligen” använde Grönland som språngbräde sätter Danmark i en svår sitution. Det går ju bara att spekulera om att danska regeringen faktiskt hade alla fakta på bordet, men man kan ju misstänka det (det blir inte snyggare av att en utredning krävts i Folketinget tidigare, men att regeringen sagt att en sådan minsann inte behövdes). Utan denna medverkan, eller skall vi säga tysta medgivande, hade kanske hela transportnätverket blivit grusat, eller så hade CIA fått använda större flygplan med längre räckvidd. Indirekt kan man alltså skylla på Danmark för att USA kunde/kan utföra ganska människorättsvidriga övertramp.

Jag undrar vad amerikanerna sagt om Danmark, Sverige eller EU hade haft samma typ av logistiska möjligheter som CIA, och använt amerikanska flygplatser som stop-overs. Hade USA gillat det?

Programmet kan ses här.

Axplock av relaterat material: JP, Berlingske, Politiken, SvD, DN, SR, SVT

Intressant! Mer om , , , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: