Hoppa över navigation

Det är dags att slänga ut partierna och deras piskor, och istället ersätta dem med individer som vet vad de tycker. Att göra en sådan reform är att införa personvalet fullt ut. Enligt DN verkar det snarare vara lite i gungning.

Håller med om att personvalet, som det ser ut idag, lider av en del problem som bör åtgärdas. Störst problem av alla är att det finns en spärrgräns på 8%. Man måste alltså få 8% av alla kryss i en valkrets för att ha en chans att bli förbikryssad och personvald in i riksdagen. Så bör det inte vara. Istället skall helt sonika den som fått flest röster i en krets bli representerad. Dessutom bör man ta bort möjligheten att endast rösta på parti, och kräva att röster avläggs på kandidat (alternativt, om man skall vara snäll mot partiomröstningarna inför valsedelns rangordning, att ingen avlagd personröst ger högst placerad person på listan ett kryss).

Vad jag finner lite besynnerligt är att några som är emot personvalet är rädda för vilka konsekvenserna blir. Jo, men nu har vi ju faktiskt demokrati i det här landet, och då bör ju också allas åsikter vara lika mycket värda, även om de är rent vidriga. Ingvar Svensson från Kristdemokraterna är dessutom orolig för att tokar, som Livets Ord, kan få riksdagsplatser genom personval. Visst, det är skrämmande, men dels kan man inte hindra folk från att tycka vad de vill på grund av rädsla eller oro, dessutom bör det snarare vara ett incitament för att kampanja ännu hårdare under valet. Upplysa folk vad de enskilda kandidaterna verkligen tycker, och engagera valmanskåren.

Morgan Johansson (s) säger också att en inkryssad person som får 8,1% av rösterna inte behöver ha folkligt stöd (*duh*), och utbrister

Vad tycker de andra 91,9 procenten?

Ja du Morgan. Rent allmänt kan man ju se på det i stort i politiken. Det finns inga majoritetspartier i Sverige idag. Alltid finns det en majoritet som inte håller med ett parti. Miljöpartiet hade ganska mycket att säga till om i den förda politiken under förra mandatperioden, trots att partiet fick stöd av drygt 4,5% av befolkningen i valet 2002. Vad tycker de övriga 95,5% av befolkningen om det?

Den exakta utformningen av personvalet bör ses över, men klart är att man absolut inte skall skrota det, och heller inte göra det så svårt för kandidater kryssas in i Riksdagen. Jag röstar på personer framför parti. Dem som anstränger sig och visar att de kan tänka utanför lådan, de får som regel min uppmärksamhet, och i slutänden min röst.

Intressant! Mer om , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: