Hoppa över navigation

I USA rasar primärvalen på. Vem vinner och vem försvinner? Det får vi ju se. Det blir spännande att se hur det går inte minst på supertisdagen den femte februari. Personligen är jag glad över Obamas stora seger i South Carolina inatt, men jag är också enormt trött på både svensk och dansk ensidiga mediabevakning av upptakten till valet, nämligen att de i princip redan utsett en demokrat som vinnare av valet.  En sådan förutsägelse är i dagsläget omöjlig att göra.

En sak, som är någon vecka gamal vid det här laget, är hur Oprag Winfrey får smisk på fingrarna av hemmafruarna för hennes stöd till Barack Obama. Hetska kommentarer på Oprahs hemsida gör gällande att de är sura över att hon väljer sin ras framför sitt kön. Även om det nu skulle vara sabotage från sura Hillarysupportrar så är det av rent principiella skäl intressant att fundera över varför det är mer förnuftigt att stödja en kvinna bara för Oprah är kvinna själv. Det finns två möjligheter; antingen stödja en potentiell första kvinnlig presidentkandidat eller stödja en potentiellt första svart presidentkandidat. Ingen av dessa två möjligheter har USA demokratiska väljare (de republikanska har inte heller det, men i det kommande valet står det bara bland vita män) sett i ett tidigare val. Varför är då könsaspekten viktigare än rasaspekten? Det är minst lika bra om det blir en svart president som om det blir en kvinnlig sådan. Det är inget argument för Oprah att stödja Hillary bara för att Oprah är kvinna och Hillary också är det. Det är heller inget argument för Oprah att stödja Obama för att han är svart och Oprah också är det. Jag tror helt enkelt att Oprah stödjer den kandidat som hon tycker har den vettigaste politiken, inte på grund av kön eller ras. Personligen är jag något mer vänligt inställd till Obama än Hillary, och det är mest för att jag tycker Hillary är tröttsam och skrikig att lyssna på i längden. Rent politiskt har båda många goda poänger.

Får att återgå till Oprah igen. Det enda som hon egentligen kanske gjorde fel var att överhuvudtaget öppet stödja en specifik kandidat. Vi vet alla sedan länge att Oprah är anhängare av demokraterna och det borde kanske ha stannat där. Men nu har hon valt, och att anklaga henne för dold rasism är korkat. Hade hon valt att stödja Hillary istället hade hon kunnat anklagas för dold sexism/gynocentrism.

Intressant! Mer om , , , , , , , , .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: