Hoppa över navigation

Om hälften av valmanskåren inte vet vem som sitter i regeringsställning inför ett val, hur kan man då ta ställning till vad man skall rösta på? Det är skrämmande att så var fallet inför valet 2006, enligt en undersökning från GU. DN och AB rapporterar att endast 45% av de tillfrågade inför valet 2006 kunde svara rätt på påståendet ”Under mandatperioden 2002-2006 har vi i Sverige haft en socialdemokratisk enpartiregering”. När det då vankas val blir det väldigt svårt att veta vad det är man röstar bort, eller röstar kvar. Förvisso är inte skillnaden så stor. Den socialdemokratiska enpartiregeringen fick ju avgå och ersättas med en ny flerpartiregering av lika klassiskt sossesnitt, även om de försöker gå under benämningen ‘borgerlig’. Jag har ännu inte sett så  mycket borgerlig politik, bara försök att låtsas som om inget skifte har ägt rum.

Det som är lika uppseendeväckande är hur okunniga attraheras av socialdemokraterna, medan dem som är insatta i politik hellre dras till moderaterna eller folkpartiet. Kanske är det därför dessa två sistnämnda partier flyger upp och ner i opinionerna mest hela tiden, eftersom folk som röster på dem faktiskt kan tänka själva vad de politiska frågorna medför. Sossarna däremot sitter mest stilla på en hög nivå genom alla år, som en lerklump, även om vissa förändringar sker, dock sällan stora. Deras bas utgörs ju av okunniga. Jag förderar nog en kunnig och rörlig väljarbas framför en okunnig sådan. En rörlig väljarbar utvecklar idétänkandet, medan en okunnig och mindre rörlig snarare cementerar. Och det är ju faktiskt sossarna ett praktexempel på. Deras ”förnying” efter valförlusten 2006 har vi inte sett något av ännu. Fortfarande rapar de samma gamla idéer som tidigare.

Mer om , , , .

Annonser

One Trackback/Pingback

  1. By Högerkonspiration » Önskedrömmar on 17 Jan 2008 at 4:10 e m

    […] (s). De som tar sig tid att lära sig vad de olika alternativen innebär röstar borgerligt, men sossarnas väljare är en skock okunniga idioter! Om det ändå vore så […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: