Hoppa över navigation

Susanna Baltscheffsky skriver om klimat och miljö på sin blogg hos SvD. Tyvärr gör hon det inte särskilt bra. Något mer krystat och politiskt korrekt får man leta länge efter för att hitta. Okej, hon kanske övervinns av Karin Bojs på DN, men ändå. Idag publicerade Susanna en text om att SvD framöver inte kommer publicera recept på tigereräkor eftersom deras odlingsätt är miljöförstörande. Fint så, men skall hon göra en insats som egentligen är något mer värd så vore det väl snarare att hon övertalade SvDs annonsavdelning att sluta ta in annonser på bilar, för det är bannemig värre. Men det är klart, tigerräkor annonseras sällan i tidningen och därför är det okej att klippa av den grenen (som ändå ingen sitter på).

För den som vill äta goda jätteräkor rekommenderar jag följande dunderenkla recept (de bästa tigerräkorna finns inte hos ICA eller Coop, utan hos din lokale asienlivs):

Tempuraräkor

Värm upp olja för fritering. Blanda fyra matskedar majsmjöl med några nypor salt. Visa tre äggvitor tillsammans med fyra matskedar kallvatten tills det blir luftigt. Tag en skalad tigerräka och panera i mjölblandningen. Doppa den därefter i äggblandningen och lägg i kastrullen för fritering i 3-4 minuter. Låt rinna av på kökspapper. Använd också några grönsaker och fritera på samma sätt. Servera med en dipsås gjord på soja och söt chilisås.

Vitlöksfrästa tigerräkor

Skala tigerräkor (ca 0,5 kg) och lägg i en skål. Hacka två solovitlökar och lägg i skålen. Tillsätt 2 dl olivolja. Blanda om och låt marinera minst en timme. Värm därefter upp en panna och stek räkorna på hög värme i 3-4  minuter. Servera direkt med söt chilisås. Fungerar också utmärkt att göra på grillen.

Mer om , , , .

Annonser

10 Comments

 1. Intressant synpunkt att ”bilar är bannemig värre”. Det är kanske mycket som är värre när man ser till kvantiteten men det finns inte så mycket som borde vara lättare att ge upp.

  OM du fick ett val – sluta äta tigerräkor eller sluta köra bil, vilket är mer realistiskt?
  Vad skulle du säga betyder mer för ditt liv? (eller om du mot förmodan inte har körkort/bil, vilket betyder mer för en medelsvenssons liv?) Vilket är enklare? Var kan man börja?

  Vi behöver göra bägge delar, men problemet idag är att alltför många gör inget av det.

  Du jämför äpplen med päron. Däremot – att jämföra tigerräkor med nötkött, då blir det mer intressant. Vilket ger mer att ge upp?

  Tigerräkor är en otroligt onödig produkt. Vad ska vi börja ge upp…det nödvändiga eller det onödvändiga?

 2. Eftersom jag inte äger en bil väljer jag att ge upp bilen. Det var ett enkelt val. Mat är något som jag förmodligen aldrig kommer spara på, eller ändra på. Jag köper det jag tycker är gott, punkt.

 3. Enkelt för en billös mäniska att säga, man kanske kan rida på tigerräkorna de 6 mil man har till jobbet, eller ena milen som man har till närmsta buss som börjar gå efter att jobbet börjat..

  Jag vet inte riktigt.. Men om man öppnar gluggarna så kanske man kan se lite realistiskt på denna fråga.. Tigerräkorna är miljöförstörare, okey.. Klarar vi oss utan? Ja.. Men klarar vi oss utan bilar, lastbilar, bussar osv? Starkt nja på den..

  Beskatta de små djuren lite hårdare, tydligen är skatt miljövänligt.. För enligt våran regering blir min bil mer miljövänlig om jag betalar 3000 kr i skatt än om jag betalat 900..!

 4. Tigerräkor är nog det minsta miljöproblemet som tidningen kan angripa. Pappersmassaindustrin, bläcktillverkningen etc etc är inte särskilt trevlig heller, och på många ställen mycket värre.
  Dessutom, varför inte stoppa annonseringen av bilar? Det kan vi också klara oss utan.

 5. Fånigt. De är ju tydligt och klart att du bara vill provocera.

 6. Detsamma, innerst. Om man nu tycker delikata räkor är ett större problem än bilar, oljeutsläpp, förgiftning, söndersprängda korallrev, skövling av skogar och förorenad mark (bara för att nämna något) så förstår jag att man blir provocerad. Annars inte.

 7. Jo du har rätt, men nej, jag tycker inte att tiger räkor är ett större problem än oljeutsläpp och klimatförändringarna. Det är en droppe i havet. Men varför få glaset att rinna över?

 8. Inte är det att SVD skulle publicera recept på tigerräkor som får bägaren att rinna över.

 9. Om alla svds läsare skulle springa och köpa rigerräkor, skulle kanske ytspänningen på bägaren brista? 😉

 10. Jag tror knappast andelen läsare i SvDs receptspalter skulle kunna påverka försäljningen av tigerräkor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: